Blog

Ο Γιάννης πήρε “τ’ όπλο” του – Γιάννης Σπάθας ζωντανά στο Κύτταρο

today29 Μαρτίου, 2015

Background
share close

Αυτό που ζήσαμε την Τρίτη στις 24 Μαρτίου στο θρυλικό Κύτταρο Club δύσκολα μπορεί να καταγραφεί με τρόπο που να φανερώσει με ακρίβεια τη σημασία του. Πρόκειται για μία εμπειρία ευτυχίας και καλής μουσικής, που εμείς ήμασταν τυχεροί που τη ζήσαμε… τη ρουφήξαμε και γυρίσαμε αληθινά χαρούμενοι στα σπίτια μας.

Ένα ανώνυμο μήνυμα από ακροατή στο σταθμό μας με το νούμερο του τηλεφώνου του Γιάννη Σπάθα και τη σαφή παράκληση να τον καλέσουμε στον σταθμό μας υπήρξε η αφορμή για τη γνωριμία μας με αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο πρώτον και μοναδικό κιθαρίστα δεύτερον (να είσαι καλά, φίλε Frankie Albert, όπου κι αν βρίσκεσαι και σε ευχαριστούμε για πολλοστή φορά). Πρώτα ήρθε στο στούντιο του NGradio για μία απολαυστική συνέντευξη και την Τρίτη όλοι μας συναντηθήκαμε στο Κύτταρο.

Οπαδοί των Socrates Drank The Conium όλων των ηλικιών γέμισαν το μαγαζί. Μαζί με τον Γιάννη Σπάθα, πάνω στη σκηνή ήταν η Μαρκέλλα Παναγιώτου στη φωνή και ο Μάκης Γιούλης στα ντραμς, οι οποίοι υπήρξαν σταθερά στο συγκρότημα από το 2002 μέχρι το 2010, ο Άκης Τουρκογιώργης με τη δυνατή Stratocaster του και ο Λεωνίδας Φιλίντας στο μπάσσο και τα φωνητικά.  Η Μαρκέλλα Παναγιώτου τραγούδησε τα περισσότερα τραγούδια στη θέση του Αντώνη Τουρκογιώργη, που δυστυχώς δεν ήταν εκεί. “Κανείς δεν μπορούσε να τραγουδήσει τα τραγούδια στον τόνο του Αντώνη παρά μόνο η Μαρκέλλα”, μας είχε πει ο Άκης Τουρκογιώργης  στη συνέντευξη που μας έδωσε μία μέρα πριν από τη συναυλία.

Ο Γιάννης Σπάθας είναι ένας κιθαρίστας που με το παίξιμό του “ανασταίνει” μιαν ολόκληρη μουσική εποχή, την εποχή που οι Eric Clapton, John Mayall, Jimi Hendrix, Jimmy Page και άλλα “θηρία” της ηλεκτρικής κιθάρας ανακάλυπταν νέες διαστάσεις στο παίξιμο αυτού του μαγικού οργάνου και χάραζαν νέους δρόμους στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Έχει το ταλέντο, τη γνώση, τα βιώματα, τον ήχο, το ύφος, την τεχνική και τα κατάλληλα όργανα που απαιτούνται για να το κάνει! Το μεγαλείο όμως αυτού του Έλληνα μουσικού έγκειται στο ότι τελικά το παίξιμό του είναι προσωπικό, μοναδικό και αναγνωρίσιμο καθώς “πάντρεψε” όλη αυτή την παράδοση της ηλεκτρικής κιθάρας της δεκαετίας του ’70 με τα δικά του ελληνικά ακούσματα, αποκτώντας εντελώς δική του μουσική ταυτότητα, ελληνική, μοναδική και ανεπανάληπτη. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν μέσα μας για μιαν ακόμα φορά ακούγοντάς τον ζωντανά να παίζει το Mountains και  το Starvation από το άλμπουμ Phos του 1976, καθώς και τα Queen of the Universe, The Bride, Time of Pain.

Όρθιος, τέρμα αριστερά στη σκηνή, με μία γεμάτη παρουσία και με την κόκκινη αμερικάνικη Stratocaster του ’70 ο Σπάθας μας χάρισε τα Red House, Purple Haze, Foxy Lady  του Jimi Hendrix. Δεν θα μπορούσε να λείπει ο Χέντριξ από το ρεπερτόριο μιας και το παίξιμό του ήταν εκείνο που ξεσήκωσε τον νεαρό τότε Γιάννη να ασχοληθεί με την κιθάρα. “Περιμέναμε να παίξει ο Γιάννης Πετρίδης στην εκπομπή του τότε το Purple Haze για να το ακούσουμε”, μας είπε στη συνέντευξη. Και όταν ο Άκης Τουρκογιώργης στο μικρόφωνο διηγούνταν τις παιδικές του αναμνήσεις λέγοντας ότι ρωτούσε τον Γιάννη πώς να μάθει να παίζει κι εκείνος έτσι, είπε χαρακτηριστικά ότι ο Γιάννης μου απάντησε  να μάθω να παίζω… και έρχεται ο Σπάθας στο μικρόφωνο και απάντησε ο ίδιος ” το And The Wind Cries Mary” (το άσμα του Χέντριξ).

Από το άλμπουμ Breaking Through των Socrates του 1981, ακούσαμε το Born Again και το Fallen Angel , από το θρυλικό άλμπουμ On The Wings που κυκλοφόρησε το 1973 ακούσαμε το Destruction και από το Waiting For Something του 1980 τα Lady και Mr WC.

Στο set list της βραδιάς με τον Γιάννη Σπάθα ακούσαμε επίσης τα Further Up The Road και Ain’t Nobodys Buisness (δεν παίζονται αυτά το κομμάτια πια! ήταν μεγάλη η έκπληξη που μας τα χάρισε).

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι υπεύθυνος για τη συναυλία αυτή ήταν ο Άκης Τουρκογιώργης. Εκείνος  πρότεινε στον Γιάννη Σπάθα και τον έπεισε να πραγματοποιηθούν οι δύο αυτές συναυλίες στο Κύτταρο (Παρασκευή 06/2 και Τρίτη 24/3). Μας είπε στη συνέντευξη πως ο Γιάννης δεν πίστευε οτι θα μαζευόταν τόσος κόσμος, κάτι που μας εξέπληξε φυσικά!

Μεγάλη ικανοποίηση μας χάρισε στο πρώτο  μέρος της συναυλίας ο Άκης Τουρκογιώργης και οι Blue Airways με τα τραγούδια του από το c.d Three Days Of 1969, τα I’m a Man και Get It All . Καταπληκτικός κιθαρίστας ο ίδιος, συγκλονιστικός παίκτης ο Μάκης Γιούλης στα ντραμς και ο Λεωνίδας Φιλίντας  πολύ δυνατός στο μπάσσο και τα φωνητικά. Το τρίο έπαιξε επίσης τα Aqualung των αγαπημένων του Άκη Jethro Tull, Bad Reputation των Thιn Lizzy, What’s Going On του Rory Gallagher, Little Wing του Τζίμι Χέντριξ, Down To The Waterline των Dire Straits, I Shot The Sheriff πάνω στην εκτέλεση του΄Ερικ Κλάπτον, Killer των Socrates και τέλος το Layla του ΄Ερικ Κλάπτον.

Όσοι παρευρέθησαν στο Κύτταρο στις δύο αυτές συναυλίες, ήταν πραγματικά τυχεροί και όλοι μας επιβεβαιώσαμε την αξία του μεγάλου κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα, ο οποίος, μαζί με τις συνθετικές του δημιουργίες και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, είναι μία από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της χώρας μας, αναγνωρισμένος και από μεγάλους μουσικούς του εξωτερικού. Για τους νεότερους, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, αν δεν γνώριζαν μέχρι τώρα τους Socrates Drank The Conium, να τους ακούσουν και να τους μελετήσουν.

Κρατάμε μέσα μας τη χαρά της γνωριμίας μας με τον Γιάννη Σπάθα και πρώτα ο Θεός, όπως ο ίδιος μας είπε, τον Μάιο θα τον έχουμε και πάλι κοντά μας.

Spathas Tourkogiorgis Kyttaro
Στα καμαρίνια στο Κύτταρο Club, από αριστερά Χρήστος Λιακάκος , Άκης Τουρκογιώργης, Γιάννης Σπάθας, Ισίδωρος Πάτερος. Μπροστά από αριστερά Χαρούλα Νικολαΐδου, Άννα-Μαρία Νικολαΐδου, Βασιλεία Περόγλου
NGradioSpathas
Ο Γιάννης Σπάθας στο στούντιο του NGradio

 

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%