NG Συνεντεύξεις

“Soundtrope festival”στα Ιωάννινα από τα ωραιότερα της Ευρώπης |Συνέντευξη

today15 Νοεμβρίου, 2019

Background
share close

Όταν με ενημέρωσε ο Θάνος Αναστασίου για το Soundtrope festival (ιδιοκτήτης του ραδιοφώνου Εν Πλω 89,2 που μας αναμεταδίδει στα Ιωάννινα) , έσπευσα. Επικοινώνησα με τον Αντώνη Παπαδόπουλο , έναν εκ των πολλών διοργανωτών του φεστιβάλ.

Μιλήσαμε στον αέρα της εκπομπής «Έντεκα Με Μία», μία μέρα πριν τη συναυλία του Mick Harvey με το σούπερ γκρουπ του που αποτελείται από τους J.P Shilo γνωστός από τη θητεία του στους Hungry Ghosts , Steve Shelley ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Sonic Youth  και από τον Αυστραλό Glenn Lewis.

Άλλοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό που συμμετείχαν είναι οι Michael Gira και Norman Westberg (Swans) και Drew McDowall (Coil).

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Χαρούλα Νικολαΐδου

  • Αυτό το Φεστιβάλ γίνεται σε μία μίκρη πόλη στην επαρχία τα τελευταία 6 χρόνια και προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε έτσι ώστε ο κόσμος να μπορέσει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα το οποίο ειδικά φέτος και για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή είναι εντυπωσιακό. Έχει διάρκεια 40 ημέρες, γίνεται μία φορά το χρόνο και φιλοξενούμε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

  • Από τη γέννηση του διακρίνεται από μία εναλλακτικότητα . Δεν είναι αμιγώς μουσικό φεστιβαλ. Έχει εικαστικά, φιλμ , σύγχρονο χορό, video art.

  • Οι ξένοι καλλιτέχνες εντυπωσιάζονται από την ομορφιά της περιοχής εδώ και το έχουν και ανάγκη. Ξέρεις όταν παίζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα που συνήθως εκεί κάνουν τις παραστάσεις τους , είναι αμιγώς επαγγελματικά τα πράγματα. Εδώ έχουνε τη χαρά να είναι λίγο ανθρώπινα, λίγο πιο φιλικά, πιο ζεστά οπότε και αυτό έχει την πλάκα του.

  • Το φεστιβάλ γίνεται και σε πολύ ωραίους χώρους, Δεν το κάνουμε σε κλαμπς και σε συναυλιακούς χώρους . Γίνεται σε διάφορα θέατρα της πόλης, σε μουσεία. Είναι θεματικά τα μέρη που επιλέγουμε, οπότε έχει και αυτό ένα ενδιαφέρον στο να δημιουργείται φιλικό και ζεστό κλίμα.

  • Για μας είναι πραγματικά σαν ένα μικρό θαύμα που έρχονται αυτοί οι άνθρωποι και στο φεστιβάλ και στην πόλη μας. Παράλληλα είναι χαρά για όσους μένουν σε αυτή την πόλη και τις τριγύρω περιοχές και δίνεται η δυνατότητα να δουνε αξιόλογους καλλιτέχνες, πολύ όμορφες μουσικές χωρίς να φύγουνε από την πόλη. Και αυτός είναι και ο σκοπός και η προσπάθειά μας. Να παιχτεί ένα φεστιβάλ σύγχρονο το οποίο να προτείνει πράγματα κάθε χρόνο και να λειτουργεί ως πόλος έλξης και να δημιουργεί μία κοινότητα καλλιτεχνών και ανθρώπων που να μεγαλώνει κάθε χρόνο .

  • Οι προτάσεις μας κάθε χρόνο είναι αξιόλογες και να το πω έτσι, τίμιες. Θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια γίνεται από ανθρώπους εδώ της πόλης, είτε είναι καλλιτέχνες, είτε είναι από το φιλόμουσο κοινό και το φιλότεχνο κοινό και είναι ανιδιοτελής η συνεισφορά . Δεν υπάρχει κάποιο κέρδος, δεν είμαστε ούτε κάποια εταιρεία που κερδοσκοπεί. Το λέω όλο αυτό για να καταλάβεις και το παρεϊστικο της υπόθεσης, το ότι κάπως έτσι λειτουργεί σαν μία μεγάλη παρέα.

  • Στις μικρές πόλεις πολλές φορές αυτό είναι λίγο πιο εύκολο να επικοινωνήσει από ότι σε μία μεγάλη πόλη που γίνονται πάρα πολλά πράγματα και κάποια χάνονται. Στην επαρχία τα πράγματα δεν γίνονται με την ίδια συχνότητα όπως γίνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για το φεστιβάλ. Από την άλλη, προσπαθούμε με ιδία μέσα να στήσουμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο έχει και δυσκολίες. Αλλά όταν συμβαίνει, είναι μεγάλη χαρά. Και καλή ώρα, όταν έρχονται μεγάλοι καλλιτέχνες να παίξουνε όπως ο Μικ Χάρβευ , είναι και τιμή και χαρά.

Michael Gira & Norman Westberg (SWANS) / Mick Harvey & J.P. Shilo with Steve Shelley & Glenn Lewis / Drew MCDowall (COIL) / Ψαραντώνης/ Γιάννης Αγγελάκας & Νίκος Βελιώτης/ MMMΔ /  May Roosevelt  Κεφάλιο 24 / Σείριος Σαββαϊδης/ Theodore / Jef Maarawi / Jack Heart & The Love Ghosts Lip Forensics / Danai Nielsen / DiskotekkEen / Γιάννης Αναστασάκης/ Rendeece / Tumble Weed / Blues People / Το Αστεροσκοπείο Του Larry Bird / Elephant/ Ushala / Trans Neptunian Objects / Νικόλας Μποντινάς / Petros Fuzzhead / Ωχτομηδεν / Noisy P / Arianna Gazca / Johannes Christopher Gerard / Michelle Grasso / Marcus Grysczok / Sasha Ihanatovich / Burak Kum / Sonia Li / Michael Lyons / Diana Poput / Denes Ruzsa Fruzsina Spitzer / Κωστής  Εμμανουηλίδης / Ίρια Σπηλιοπούλου

  • Ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος είναι ο άλλος διοργανωτής… βασικά είναι πολλοί οι διοργανωτές! Δεν είμαστε δύο! Ενδεχομένως επειδή πέφτει μεγάλο μέρος της οργάνωσης των παραγωγών σε εμάς τους δύο να ανφερονται πιο πολύ σε εμάς. Είναι και άλλα παιδιά. Ο καθένας βοηθάει με τον τρόπο του και αυτό είναι και το ωραίο. Γιατί σου λέω είμαστε μια παρέα η οποία δημιουργεί αυτό το φεστιβάλ και ελπίζουμε να συμβαίνει για αρκετά χρόνια . Κάθε χρόνο λέμε μακάρι να γίνει και του χρόνου Δεν κοιταμε να είναι και καλύτερα.

  • Πραγματικά η εγχώρια σκηνή της Ελλάδας, η ανεξάρτητη, έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το καταλαβαίνεις από τα φεστιβάλ που γίνονται σε νησιά, σε επαρχιακές πόλεις και βλέπεις ότι όλα αυτά τα φεστιβάλ έχουν δημιουργήσει μία κοινότητα όπου μπορούν πλέον καλλιτέχνες,  που δεν έχουν μέσα, δεν υπάρχουν εταιρείες δεν υπάρχουν δισκογραφικές, που είναι πραγματικά αξιόλογοι, και τραγουδοποιοί όπως είναι ο Σείριος Σαβαϊδης και όλοι όσοι ανέφερες (Jack Heart, Theodore, Danai Nielsen, ) Ο Theodore ας πούμε παίζει στο εξωτερικό σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σιγά σιγά θεωρώ ότι αρχίζει να φτιάχνεται πάλι μία σκηνή η οποία έλειπε από τη χώρα τα τελευταία χρόνια και γίνεται με όρους σωστούς και πολύ καλούς. Αρκεί να λειτουργούν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί. Και ο κύριος μηχανισμός είναι το ραδιόφωνο θεωρώ, που μπορεί να υποστηρίξει, και καλή ώρα εκπομπές σαν τη δική σου. Αν αυτό ςο μηχανσιμός που λέγεται ραδιόφωνο υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες θα ζήσουμε μεγάλα πράγματα στη μικρή μας χώρα εδώ πέρα γιατί δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από άλλες χώρες που έχουνε καλύτερο μηχανισμό και καλύτερα μέσα.

  • Μέχρι στιγμής δεν είμαστε κάποιο φεστιβαλ το οποίο βασίζεται σε επιδοτήσεις ή σε διάφορες τέτοιου τύπου χρηματοδοτήσεις.  Πολλές φορές και το εισιτήριο που στις εκδηλώσεις μπορεί να μην είναι  ακριβό, προσπαθούμε να είναι οικονομικό. Αλλά είναι και η μόνιμη πηγή εσόδων για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και θα θέλαμε να συμβαίνει αυτό κάθε χρόνο. Και κάθε χρόνο να είναι και καλύτερα …δεν είναι εύκολο. Θέλει και βοήθεια αυτό το πράγμα. Κάθε χρόνο τα βγάζουμε πέρα και καταφέρνουμε να το στήνουμε.

  • Το φεστιβάλ ξεκίνησε 20 Οκτωβρίου και τελειώνει 1 Δεκεμβρίου.  Κρατάει 40 μέρες. Να κάτι που είναι πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν ξεκινησε έτσι , στην πορεία μας βγήκε και το διασκεδάζουμε . Πολλές φορές το κάνουμε και σε άλλες πόλεις. Πέρσυ η διοργάνωση είχε μοιραστεί στα Ιωάννινα , την Αθήνα και το Βερολίνο. Πρόπερσι ήταν στην Πάτρα, την Αθήνα και τα Γιάννενα πάλι. Φέτος με τους καλλιτέχνες που φέραμε επικεντρωθήκαμε στη βάση του φεστιβαλ.

  • Το Κεφάλαιο 24 (συγκρότημα από τα Ιωάννινα) είναι από τα ιστορικότερα και μακροβιότερα ελληνικά σχήματα στην εναλλακτική σκηνή και στον εναλλακτικό ήχο . Είναι γερόλυκοι από τη δεκαετία του 80′. Ακόμα είναι δημιουργικοί, ακόμα δισκογραφούν απλά κινούνται στην ανεξάρτητη σκηνή. Οι παλαιότεροι σίγουρα τους γνωρίζουνε καθώς και το άλμπουμ τους The Invaders που είχε κάνει τη δεκαετία του 80 αίσθηση . Και μάλιστα θα παίξουν επετειακά αυτό το άλμπουμ live  και θα το παίξουν για πρώτη φορά ολόκληρο. Και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου λάιβ. Διότι παρότι είχε κυκλοφορήσει, δεν το είχανε παίξει ζωντανά ποτέ ολόκληρο. Και έπρεπε να περάσουν 31 χρόνια για να το πάρουν απόφαση.  Αν τους ψάξει κάποιος θα δει ότι είναι μία πολυδιάστατη μπάντα η οποία κινείται από τον experimental μέχρι την τραγουδοποιία δηλαδή έχει πολλά πρόσωπα. Ο ήχος της είναι πολυδιάστατος όπως είπα. Και είναι μία μπάντα όπου τα λάιβ της είναι εξαιρετικά. Όποιος τους έχει δει λάιβ πποφανώς το γνωρίζει. Θα παίξουνε στα Ιωάννινα στις 23 Νοεμβρίου . Στις 22 θα είναι ο Γιάννης Αγγελάκας με τον Νίκο Βελιώτη . Είναι πολύ ωραίο που με τους ξένους καλλιτέχνες υπάρχει και η ελληνική ανεξάρτητη σκηνή και αυτό είναι σημαντικό .

Ακούστε εδώ την τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Παπαδόπουλου με τη Χαρούλα Νικολαΐδου:

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%