Δισκοπωλείον η Χάρις: ανοιχτό 11με1

The Beatles Live Tribute Band στο Κύτταρο | Ανασκόπηση συναυλίας

today5 Ιανουαρίου, 2020

Background
share close

Οι The Beatles Live Tribute Band την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου σκόρπισαν χαμόγελα και φως από την σκηνή του Κυττάρου, με τα ανεπανάληπτα τραγούδια των Beatles.

The Beatles Live Tribute Band Κύτταρο

Γράφει η Χαρούλα Νικολαΐδου

Η εννεαμελής μπάντα γέμισε τη σκηνή με ενέργεια, χορό και αγάπη για ένα συγκρότημα που έχει την μοναδική ιδιότητα να αγαπιέται και να είναι γνώριμο στις μέρες μας από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες ηλικίες.

“Και τώρα στο Κύτταρο είμαστε μόνο εννέα. Κανονικά είμαστε κι άλλοι! Έχουμε το κουαρτέτο εγχόρδων μας με το οποίο παίζουμε το Eleanor Rigby, Yesterday κλπ, έχουμε και κρουστά. Είμαστε δεκαπέντε συνολικά.

Μου είπε ο Νίκος Μαρκάκης, ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των The Beatles Live Tribute Band. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του στα καμαρίνια του Κυττάρου και να γνωρίσω καλύτερα την ομάδα αυτή, μέσα από τον άνθρωπο που γέννησε την ιδέα του συγκροτήματος αυτού.

Είμαι το 2000, στο Millenium, στην Αμερική και βλέπω ένα αφιέρωμα Beatles, από τέσσερις ηθοποιούς που κάνανε τους Beatles. Ξέρεις, μία θεατρική παράσταση ήταν. Και λέω ουάου, τι ωραίο που είναι αυτό. Και μου μπήκε η ιδέα εκεί! Διότι στην Ελλάδα δεν τους ξέρανε τους Beatles καθόλου. Μόνο το She Loves You και τέτοια. Και ήθελα ρε παιδί μου να μάθει ο κόσμος τι έχουν γράψει. Γιαυτό φτιάξαμε και την μπάντα τη μεγάλη, για να καταλάβει ο κόσμος τι έχουν γράψει οι Beatles.

Νίκος Μαρκάκης (τύμπανα), Κώστας Γιαννίρης (μπάσο)

Η Σοφία Ράπτη, η τραγουδίστρια μας, είναι Αμερικανίδα. Κι εγώ έζησα Αμερική για αρκετό χρονικό διάστημα. Πήγαινα συνέχεια Αμερική. Έμαθα ότι γίνεται ένα φεστιβάλ όπου συμμετέχουν πενήντα συγκροτήματα από όλο τον κόσμο και που παίζουν Beatles μόνο. Σου μιλάω τώρα για σχήματα από Ιαπωνία, Σουηδία, από παντού! Και έστειλα εγώ το demo μας, μας άκουσαν και τους αρέσαμε πάρα πολύ. Μας έβαλαν να κλείσουμε το φεστιβάλ, το οποίο κρατούσε τέσσερις μέρες και ο διοργανωτής που έκανε το φεστιβάλ πολλά χρόνια, μας είπε πως ήμασταν η καλύτερη μπάντα που έχει περάσει ποτέ.”

από αριστερά: Γιάννης Μάης, Άγγελος Χαραβιτσίδης, Σοφία Ράπτη, Στέλιος Μακριπλίδης – πίσω: Νίκος Μαρκάκης, Κώστας Γιαννίρης

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλα τα μέλη που είδαμε στο Κύτταρο είναι από την αρχή της δημιουργίας της μπάντας, με εξαίρεση τον τραγουδιστή Άγγελο Χαραβιτσίδη, και τον Άγγελο Τσουρέλη στα πλήκτρα. Επίσης έλειπε από την σκηνή ο μπασίστας Χάρης Κελλάρης, ιδρυτικό μέλος του σχήματος και στη θέση του έπαιζε ο Κώστας Γιαννίρης.

Το Κύτταρο είχε γεμίσει με κόσμο όλων των ηλικιών. Όμορφο το θέαμα νεαρών γονιών με τα μικρά τους παιδιά να χορεύουν μαζί και να διασκεδάζουν. Καθώς και μεγάλων “παιδιών”, ροκάδων και μη, να τραγουδούν τους στίχους απ’ έξω και να χορεύουν. Τραγούδια όπως τα Help!, Drive My Car, Get Back, Golden Slumbers/Carry That Weight/The End, Octopus’s Garden, Back in the U.S.S.R, While My Guitar Gently Weeps, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Lucy in the Sky with Diamonds και πάρα πολλά άλλα.

Ακούγονται απλά τα τραγούδια τους, αυτή είναι και η μαγεία τους. Και όταν πας να τα αναλύσεις είναι πολύ δύσκολα. Για να μάθουμε τα φωνητικά και να εξασκηθούμε, έναν χρόνο κάναμε μόνο φωνές. Χωρίς όργανα. Πολύ δύσκολα. Και η μαγεία τους είναι ότι αρέσουν σε παιδάκια πέντε χρονών μέχρι σε ανθρώπους ογδόντα χρονών. Εδώ τους έχουν αναλύσει μουσικοσυνθέτες, έχουν γίνει διασκευές για ορχήστρα κλπ. Και εμείς το αγαπάμε πάρα πολύ αυτό που κάνουμε.”

Στέλιος Μακριπλίδης

Παρακολουθώ την παράσταση των εννέα μουσικών επί σκηνής και σκέφτομαι πως τα περισσότερα από τα τραγούδια που παίζουν, οι ίδιοι οι Beatles δεν τα παίξανε ποτέ live. Οπότε οι μουσικοί, αποτυπώνουν ζωντανά αυτά που ακούν από τους δίσκους, με την τόσο πυκνή και πρωτοποριακή παραγωγή. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι καθόλου απλό. Και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό.

Οι βασικοί τραγουδιστές Άγγελος Χαραβιτσίδης, και Γιάννης Βοζόρης μοιράζονται τα φωνητικά των Lennon – McCartney με χαρισματικό τρόπο, στην ίδια τονικότητα που τραγουδούν και οι Beatles, δηλαδή πολύ ψηλά για αντρικές φωνές. Ο δε κιθαρίστας Αποστόλης Βαλαρούτσος κάνει και αυτός φωνητικά και ενίοτε κάθεται στο πιάνο. Είναι και αυτός που αναλαμβάνει να τραγουδήσει το Octopus’s Garden του Ringo Starr. Τέλος, ο κιθαρίστας Στέλιος Μακριπλίδης αναλαμβάνει και αυτός τον ρόλο τον φωνητικών και τραγουδάει το Bad Boy.

Οι δύο θηλυκές παρουσίες της μπάντας, η Σοφία Ράπτη και η Βέρα Χατζηπαπά, συμπληρώνουν την εικόνα του συγκροτήματος. Η Σοφία Ράπτη τραγουδάει υπέροχα μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου των Beatles και η Βέρα Χατζηπαπά, όρθια, πίσω από τα πλήκτρα της, δεν σταματάει να χορεύει.

Η ομορφιά τόσων πολλών μουσικών επί σκηνής με αληθινή ενέργεια και δύναμη, δημιουργεί εξ αρχής την θετική ανταπόκριση του κοινού, το οποίο είναι μοιρασμένο σε καθήμενους και σε όρθιους. Αλλά όταν η μουσική που ακούγεται είναι τα τραγούδια των Beatles, η μαγεία που εξαπλώνεται είναι το κάτι άλλο. Η χαρά και η ομορφιά της μουσικής τους είναι κάτι το ανεπανάληπτο.

“Ξέρεις μας καλέσανε στο Λίβερπουλ τρεις φορές (σσ. η γενέτειρα των Beatles). Όπου ξέρεις τι έγινε…δεν μπορέσαμε να πάμε την πρώτη χρονιά λόγω υποχρεώσεων που είχε ο καθένας. Τη δεύτερη χρονιά πάλι τα ίδια. Την τρίτη επίσης τα ίδια. Και τελικά μας είπαν έχετε πρόσκληση όποτε θέλετε και μπορέσετε να έρθετε να παίξετε στο Λίβερπουλ!”

Αποστόλης Βαλαρούτσος, Γιάννης Μάης, Άγγελος Χαραβιτσίδης, Σοφία Ράπτη
Γιάννης Μάης, Άγγελος Χαραβιτσίδης, Σοφία Ράπτη

Στο διάλειμμα της παράστασης, στη σκηνή ανέβηκε ο Johnny Βαβούρας, μεγάλος φαν των Beatles αλλά και φίλος με τους The Beatles Live Tribute Band. Ανέβηκε με μία κιθάρα και τραγούδησε κάποια από τα αγαπημένα του κομμάτια των Beatles. Συγκινητικός και όλο ψυχή και ας μην είχε την όμορφη δωδεκάχορδη κιθάρα του που μου έλεγε λίγο πριν ανέβει στη σκηνή ότι είχε ένα μικρό “ατύχημα” και δεν κατάφερε να την φέρει.

Johnny Βαβούρας

Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της βραδιάς, ήταν όταν το συγκρότημα έπαιξε το τραγούδι “The Long And Winding Road” του Paul McCartney το οποίο η τραγουδίστρια Σοφία Ράπτη χάρισε με συναίσθημα και ομορφιά.

Το συγκρότημα κατέβηκε από τη σκηνή έχοντας παίξει ένα γεμάτο δίωρο με μουσική των Beatles. Είναι σπάνιο να ακούσει κάποιος live το ρεπερτόριο αυτό. Και οι μουσικοί αυτοί αντεπεξέρχονται όχι μόνο μουσικά, αλλά και με όλη την αγάπη και τη χαρά που συνοδεύει τα τραγούδια αυτά. Ήταν ακόμα μία μοναδική βραδιά στο Κύτταρο Club.

Από τη σκηνή (φωτογραφία από τη facebook σελίδα των The Beatles Live Tribute Band )

Οι The Beatles Live Tribute Band όπως εμφανίστηκαν στο Κύτταρο:

  • Νίκος Μαρκάκης – τύμπανα
  • Σοφία Ράπτη – τραγούδι, φωνητικά
  • Γιάννης Βοζόρης (Μάης) – τραγούδι, φωνητικά
  • Άγγελος Χαραβιτσίδης, – τραγούδι, φωνητικά
  • Στέλιος Μακριπλίδης – κιθάρες, φωνητικά
  • Αποστόλης Βαλαρούτσος – κιθάρα, πιάνο, φωνητικά
  • Άγγελος Τσουρέλης – πιάνο, συνθεσάιζερ
  • Κώστας Γιαννίρης – μπάσο
  • Βέρα Χατζηπαπά – συνθεσάιζερ
  • Βασίλης Λαδονικόλας – ηχοληψία

The Beatles Live Tribute Band ( 2012 )
The Beatles Live Tribute BandΚύτταρο

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%