Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΟΑ’): τα ρήματα «κλείω» και «κλείνω»

today1 Αυγούστου, 2013

Background
share close

΄Οπως συμβαίνει και με άλλα ρήματα (δίδω – δίνω, λύω – λύνω, στέλλω – στέλνω, βάλλω – βάζω κ.ά.), τα περισσότερα σύνθετα διατηρούν τον αρχικό τύπο του ρήματος (εν προκειμένω του κλείω) και όχι τον νεότερο τύπο (κλείνω). ΄Ετσι έχουμε τα ρήματα: απο-κλείω, εγ-κλείω, εμ-περι-κλείω, περι-κλείω και (το νεότερο) εσω-κλείω, ενώ από το κλείνω έχουμες μόνο το νεότερο ανοιγο-κλείνω.
Συχνά συγχέεται ο αόριστος του κλείνω με το ομόηχο κλίνω, που έχει βέβαια διαφορετική σημασία. Συχνά, λοιπόν, ακούμε φράσεις όπως «έκλεισα όλα τα ρήματα» αντί του ορθού «έκλινα όλα τα ρήματα» ή «κλείσε το όνομα καλοκαίρι» αντί του ορθού «κλίνε το όνομα καλοκαίρι». Τούτο συμβαίνει ποροφανώς γιατί τα εν λόγω δύο ρήματα συμπίπτουν ακουστικά στον ενεστώτα (κλείνω και κλίνω) και στον παρατατικό (έκλεινα και έκλινα).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Περί της θεραπείας του Αρχιεπισκόπου

Εδώ και αρκετό καιρό διαβάσαμε στις εφημερίδες πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μετέβη στη Γερμανία για ιατρικούς λόγους. Γι’ άλλη μἰα φορά κάποιος από τους ταγούς ή διασήμους του ελληνικού κράτους και κοινωνίας καταφεύγει για θεραπεία στο εξωτερικό, απαξιώνοντας συλλήβδην τους θεράποντες της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας, και μάλιστα εν μέσω τρομακτικής οικονομικής κρίσης, προκαλώντας μοιραία το κοινό αίσθημα. Λες και δεν διαθέτει η Ελλάδα άριστους ιατρούς, […]

today1 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%