Φοίβος Πιομπίνος

Έλλειμμα ενημέρωσης

today31 Ιουλίου, 2013

Background
share close

Η Ελλάδα υφίσταται τα τρία τελευταία κυρίως χρόνια έναν άνευ προηγουμένου διεθνή διασυρμό και ανελέητο, εξουθενωτικό σφυροκόπημα, προ πάντων στο ψυχολογικό επίπεδο, από τις περιώνυμες «αγορές» και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Είναι ένα γεγονός το οποίο ξεπερνάει κάθε λογική εξήγηση και ανάγεται στις σφαίρες της μεταφυσικής. Η παρελκυστική τακτική κυρίως εκ μέρους της Γερμανίας ως προς την εκταμίευση της δεύτερης δόσης προς τη χώρα μας αγγίζει τα όρια του σαδισμού. Οι αλλεπάλληλες  ετούτες αναβολές δεν βοηθούν βέβαια ούτε αποσκοπούν στο να σώσουν την ελληνική οικονομία αλλά το κοινό –και συνεπώς και δικό τους-  νόμισμα. Και ενώ τα περιθώρια ελιγμών της Ελλάδας περιορίζονται δραματικά και τα διαπραγματευτικά της όπλα εξαντλούνται, οι πονηροί εταίροι μας κερδίζουν πολύτιμο γι’ αυτούς χρόνο και θωρακίζουν τις εθνικές οικονομίες τους. Το παραδέχτηκε άλλωστε κυνικότατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε πώς «η Γερμανία είναι πλέον έτοιμη να αντιμετωπίση μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας».
Το εξοργιστικό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων κρατών έχουν παραπληροφορήσει και πείσει τους λαούς τους ότι μάς κάνουν χάρη στηρίζοντάς μας, αφού τα μνημονιακά τοκογλυφικά δάνεια που μάς παρέχουν με χίλιες δυο πιέσεις παρουσιάζονται στη διεθνή κοινή γνώμη ως βοήθεια προς τους ανεπρόκοπους ΄Ελληνες, οι οποίοι εννοούν να κάθονται αραχτοί στα παραθαλάσσια κεντράκια, απολαμβάνοντας ηδονικά το ουζάκι τους. Αποσιωπούν έντεχνα το γεγονός ότι δεν μάς χαρίζουν χρήματα –πού τέτοια εκ μέρους τους γαλαντομία;- ούτε ότι δεν επιβαρύνεται το βαλάντιο των φορολογουμένων τους, αλλά ότι μάς προσφέρουν τοκογλυφικά δάνεια. Κάνουν δηλαδή γερές μπίζνες με τον ίδιο τρόπο που και οι Τράπεζες δανείζουν τους πελάτες τους μέσα στο πλαίσιο των εμπορικών δραστηριοτήτων τους. Η αλήθεια είναι πως η «βοήθεια» δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει χορηγήσει μέχρι τώρα η Γερμανία στην Ελλάδα όχι μόνο δεν ζημίωσε τους γερμανούς φορολογουμένους, αλλά απεναντίας έχει αποβεί προς όφελός τους. Όπως προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, ώς τα τέλη του 2011 η ελληνική κυβέρνηση είχε καταβάλει στη Γερμανία 380 εκατ. ευρώ σε τόκους για τις γερμανικές πιστώσεις.
Εξάλλου η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας παραδέχτηκε με τη σειρά της πώς το κέρδος της χώρας της θα μειωθεί λόγω μείωσης του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας. Σε αποκαλυπτική μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών αναφέρετει πως τα κράτη με τριπλό Α, δηλαδή εκείνα που έχουν την υψηλότερη αξιολόγηση όσον αφορά την πιστοληπτική τους ικανότητα, όπως λόγου χάριν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φιλλανδία –εκείνα δηλαδή που μάς πολεμούν περισσότερο- έχουν οικονομήσει μεγάλα κέρδη από την όλη υπόθεση με την οικονομική «βοήθεια» προς την Ελλάδα.
Τα κέρδη αυτά επιτυγχάνονται: πρώτον, λόγω της πληρωμής των τόκων από την Ελλάδα και τις λοιπές δανειοδοτηθείσες χώρες, όπως π.χ. η Πορτογαλία, και δεύτερον, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων που πετυχαίνουν τα κράτη των ΑΑΑ, όταν δανείζονται με τη σειρά τους κεφάλαια, εξαιτίας ακριβώς της κρίσης που πλήττει τις προβληματικές χώρες. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η Γερμανία έχει κερδίσει 45 δισεκ. ευρώ «μόνο μέσω των αγορών», χωρίς δηλαδή να κουνήσει καν το δαχτυλάκι της.
Η Ελλάδα τελικά δανείζεται για να εξοφλεί τους τόκους των προηγούμενων δόσεων. Έτσι κι αλλιώς άλλωστε τα χρήματα τα οποία δανείζεται επιστρέφουν στις οικονομίες των δανειστών μέσω της αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων, στην οποία μάς ωθούν οι εταίροι μας, αφού η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση εννοεί να μην εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων μας, τα οποία είναι ωστόσο και δικά της σύνορα. Απεναντίας οι εταίροι μας φροντίζουν εδώ και δύο χρόνια να διασφαλίζουν πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να καταβάλλει υπάκουα τα επιτόκιά της στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η Γερμανία ειδικότερα δεν πρέπει ωστόσο να λησμονήσει ποτέ ότι δεν απέδωσε στην Ελλάδα την πολεμική αποζημίωση που τής όφειλε για τις τεράστιες καταστροφές που τής προξένησε κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ούτε ότι δεν τής επέστρεψε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που είχε πάρει, με το έτσι θέλω,  από την ανήμπορη να αντιδράσει Τράπεζα της Ελλάδος  ύψους 3,5 δισεκ. δολαρίων σε τιμές του 1944, σημερινής αξίας περίπου 14 δισεκ. ευρώ. Επίσης ας μη λησμονεί πως οφείλει στην Ελλάδα και την καταβολή του υπολοίπου των επανορθώσεων από τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο αξίας περίπου 275 εκατ. ευρώ. Και φυσικά ούτε γίνεται καν εκ μέρους της λόγος για τις ελληνικές αρχαιότητες που άρπαξε δολίως, ασκώντας τη δύναμη του κατακτητή, μολονότι η ίδια διεκδικεί από τη Ρωσία την επιστροφή των έργων τέχνης, τα οποία έκλεψε ο ερυθρός στρατός κατά τη νικηφόρα προέλασή του εντός της ηττημένης Γερμανίας. Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονήσει ποτέ ότι το χρηματικό ποσό πού έλαβε από το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανόρθωσή της δεν τής δόθηκε ως δάνειο αλλά ως δωρεά, μολονότι οι νικητές της θα έπρεπε, προς σωφρονισμό της, να την είχαν αφήσει ισοπεδωμένη από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, ύστερα από το φρικτό αιματοκύλισμα, στο οποίο είχε βυθίσει ολόκληρη την Ευρώπη. Κι ας μη λησμονήσει επίσης η Γερμανία ότι την ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας την επωμίστηκαν όλοι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, ημών των ελαχίστων και τεμπέληδων  συμπεριλαμβανομένων.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%