Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΠΒ’): τα ρήματα καταλαμβάνω και καταλαβαίνω

today16 Φεβρουαρίου, 2015

Background
share close

Το ρήμα καταλαμβάνω δεν είναι όπως θα νόμιζε κάποιος αδαής ο καθαρευουσιάνικος τύπος του ρήματος καταλαβαίνω. Τα εν λόγω δύο σύνθετα ρήματα διαφέρουν σημασιολογικά.

Το καταλαμβάνω σημαίνει 1. κυριεύω ύστερα από έντονη προσπάθεια (συχνά με τη χρήση στρατιωτικής βίας): ύστερα από πολύχρονη πολιορκία οι Τούρκοι κατέλαβαν τον Χάνδακα 2. κάνω κατάληψη: αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τα γραφεία του ακροδεξιού κόμματος 3. πιάνω κάποιον ή βρίσκω κάποιον σε συγκεκριμένη κατάσταση: η αστυνομία κατέλαβε εξ απροόπτου τον φυγόδικο 4. εκτείνομαι σε συγκεκριμένο χώρο: το διαμέρισμά μου καταλαμβάνει ολόκληρο τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας όπου κατοικώ 5. τοποθετούμαι σε καθορισμένο πλαίσιο: οι καλεσμένοι κατέλαβαν τις θέσεις τους στο εορταστικό τραπέζι 6. αποκτώ μετά από διεκδίκηση ή με βίαιο τρόπο: οι συνταγματάρχες κατέλαβαν πραξικοπηματικώς την εξουσία.

     Το καταλαβαίνω σημαίνει αντιλαμβάνομαι τη σημασία, το νόημα: δυσκολεύομαι να τον καταλάβω όταν μιλάει έτσι γρήγορα / με τη συμπεριφορά του μού έδωσε να καταλάβω πως ήμουν ανεπιθύμητος στο σπίτι του / δεν καταλαβαίνω Ρουμανικά.

Τα ως άνω δύο ρήματα διαφέρουν όμως και μορφολογικά στον αόριστο. Το ρήμα καταλαμβάνω γίνεται στον αόριστο κατέλαβα: οι αντάρτες κατέλαβαν τις θέσεις των αντιπάλων τους. Το ρήμα καταλαβαίνω γίνεται στον αόριστο κατάλαβα: δεν κατάλαβα διόλου τι εννοούσε.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

NG News

«O ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΟN ΜΠΕΡΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ»

Ο Θίασος Σκιών του Τάσου Γεωργίου και ο εμψυχωτής του ρόλου του Καραγκιόζη, εδώ και είκοσι χρόνια, Τάκης Βαμβακίδης, παρουσιάζουν μια σειρά από μοναδικές παραστάσεις που παντρεύουν τη μαγεία του μπερντέ με τη θεατρική σκηνή! Με εναλλασσόμενο κάθε εβδομάδα ρεπερτόριο, που βασίζεται στις κλασικές διαχρονικές ιστορίες του Θεάτρου Σκιών, διανθισμένες με ατάκες και αυτοσχεδιασμούς που τις επικαιροποιούν στο σήμερα, οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες, με τον αυθορμητισμό και το μοναδικό χιούμορ […]

today16 Φεβρουαρίου, 2015

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%