Φοίβος Πιομπίνος

Για την εβραϊκή κιπά

today30 Ιανουαρίου, 2014 5

Background
share close

Ακόμα κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν άντεξε να μην καλύψει το κεφάλι του με το παραδοσιακό εβραϊκό σκουφάκι, καλπάκι, τη γνωστή κιπά, όταν κατέθεσε τις προάλλες στεφάνι στη μνήμη των ελλήνων εβραίων μαρτύρων στην Πλατεία Ελευθερίας της συμπρωτεύουσας. Είχαν βέβαια προηγηθεί και άλλοι  έλληνες πολιτικοί, μεταξύ  των οποίων οι: Κάρολος Παπούλιας, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Δένδιας. Και καλά να φορέσεις την κιπά στο Ισραήλ από αβροφροσύνη προς τους ισραηλινούς  οικοδεσπότες σου, όμως δεν καταλαβαίνω γιατί να το κάνεις αυτό στην Ελλάδα.

Ως γνωστόν, η κιπά δεν είναι ένα απλό ενδυματολογικό εξάρτημα, αλλά ένα βαριά φορτισμένο σύμβολο θρησκείας. Σημειωτέον ότι καμία θρησκεία στον κόσμο δεν είναι τόσο συνυφασμένη με ένα συγκεκριμένο έθνος όπως  ο Ιουδαϊσμός με τους Εβραίους και με το  Ισραήλ, και δευτερευόντως  όπως η Ορθοδοξία με τους Έλληνες. Όμως οι ΄Ελληνες δεν διανοούνται να υποχρεώσουν τους ξένους υψηλούς επισκέπτες τους να ανάβουν κερί ή να ασπάζονται τις ιερές εικόνες, όταν επισκέπτονται μια εκκλησία. Απεναντίας όλοι ανεξαιρέτως οι μη Εβραίοι επίσημοι που επισκέπτονται μια συναγωγή φορούν την κιπά. Κι όμως πολλοί άθεοι Εβραίοι δεν τη φορούν ακόμα κι όταν παρευρίσκονται σε κηδείες. Τρανή απόδειξη είναι ο Μπεν Γκουριόν, κύριος ιδρυτής και πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος δεν συνήθιζε να φοράει την κιπά. Οι ξένοι επίσημοι επισκέπτες του Ισραήλ αισθάνονται ωστόσο υποχρεωμένοι τη φορούν  ακόμα  κι όταν  συμμετέχουν σε μη θρησκευτικές εκδηλώσεις ή επισκέπτονται μνημεία, όπως λόγου χάριν το Τείχος των Δακρύων ή το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ. Και τούτο επειδή είναι αδιανόητο να αρνηθεί κανείς ξένος επίσημος να τη φορέσει, ειδαλλιώς θα κατηγορηθεί για αντισημιτισμό. Και όλοι γνωρίζουμε τι καταστροφική επίπτωση  στην πολιτική σταδιοδρομία του θα έχει  μια τέτοια κατηγόρια, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο αν κατηγορηθεί κανείς για ανθελληνισμό, αντιρωσισμό ή αντιαμερικανισμό.

Δεν έχουμε δεί ποτέ ξένους πολιτικούς να φορούν την ισλαμική μαντίλα, την περίφημη κεφίγιε στην Παλαιστίνη, ή σαρίκι ή το τουρμπάνι των Σιχ όποτε επισκέπτονται την Ινδία. ‘Όμως το να φορούν οι ξένοι πολιτικοί την κιπά δεν είναι μια ανώδυνη απαίτηση εκ μέρους των Εβραίων, ούτε μια απλή ένδειξη σεβασμού εκ μέρους των ξένων,  αλλά κάτι παραπάνω. Είναι μια ένδειξη τρόπον τινα υποταγής στο Ισραήλ.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%