Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΜΓ’): τα επίθετα «απεχθής» και «επαχθής»

today1 Φεβρουαρίου, 2014

Background
share close

Το επίθετο απεχθής, -ής, -ές δηλώνει αυτόν που προκαλεί έντονη  αντιπάθεια, αποστροφή: η απεχθής μορφή του δολοφόνου χαράχτηκε στη μνήμη όσων παρακολούθησαν τη δίκη του.

Το επίθετο επαχθής, -ής, -ές  δηλώνει 1. αυτόν που επιβαρύνει, που είναι δυσβάστακτος: επαχθής όρος, επαχθές δάνειο 2. αυτόν που είναι δυσάρεστος, ενοχλητικός: επαχθείς συνθήκες εργασίας.

Σε απάντηση επομένως ερώτησης που τέθηκε σε εκφωνητή της τηλεόρασης αν είναι ορθό να κάνουμε λόγο για απεχθή ή επαχθή φορολογία, λέμε πώς και τα δύο προαναφερθέντα επίθετα είναι σωστά αναλόγως του πώς θέλουμε να τη χαρακτηρίσουμε, αν και συνήθως οι εκφωνητές εννοούν την επαχθή φορολογία όποτε αναφέρονται σε αυτήν.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos blogspot.com

 

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Για την εβραϊκή κιπά

Ακόμα κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν άντεξε να μην καλύψει το κεφάλι του με το παραδοσιακό εβραϊκό σκουφάκι, καλπάκι, τη γνωστή κιπά, όταν κατέθεσε τις προάλλες στεφάνι στη μνήμη των ελλήνων εβραίων μαρτύρων στην Πλατεία Ελευθερίας της συμπρωτεύουσας. Είχαν βέβαια προηγηθεί και άλλοι  έλληνες πολιτικοί, μεταξύ  των οποίων οι: Κάρολος Παπούλιας, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Δένδιας. Και καλά να φορέσεις την κιπά στο Ισραήλ από αβροφροσύνη […]

today30 Ιανουαρίου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%