Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΜΑ’): τα επίθετα «ευπαρουσίαστος», «εμφανίσιμος» και «ευπρόσωπος»

today21 Ιανουαρίου, 2014

Background
share close

Τα επίθετα ευπαρουσίαστος και εμφανίσιμος έχουν σχέση με την εμφάνιση, το παρουσιαστικό του ανθρώπου και σημαίνουν «όμορφος, με ωραία –ευ- εμφάνιση, με ωραίο –ευ- παρουσιαστικό» (π.χ. για την προσεχή ταινία του, ο διάσημος σκηνοθέτης ζήτησε να προσληφθούν κατά προτίμηση εμφανίσιμες κοπέλες / ο καινούργιος προϊστάμενος του τμήματος είναι ένας ευπαρουσίαστος άντρας).

     Το επίθετο ευπρόσωπος έχει όμως διαφορετική σημασία. Δηλώνει τον αξιοπρεπή, τον σοβαρό, αυτόν που κάνει καλή εντύπωση (π.χ. στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο προεδρεύων έκανε  μια πολύ ευπρόσωπη εισήγηση / η Ελλάδα πραγματοποίησε ευπρόσωπη εμφάνιση στο πρόσφατο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

O Διαφωτισμός και οι ΄Ελληνες

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κάποιοι έλληνες διανοητές, ανακάλυψαν όψιμα τον δυτικό Διαφωτισμό, που μετράει πάνω  από δύο αιώνων  ύπαρξη. Αντιπαρέρχομαι το ζήτημα του ποιοι πήραν είδηση  και κοινώνησαν στη χώρα μας με το μέγιστο αυτό κίνημα. Απλώς θέλω με τούτο το συντομότατο για ένα τέτοιας ολκής  ζήτημα σημείωμά μου να επισημάνω τον βαθύτατα αντικληρικό  χαρακτήρα του Διαφωτισμού στη Δύση, η οποία βγήκε έτσι από την τυραννική δεσποτεία της Λατινικής […]

today18 Ιανουαρίου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%