Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΜ’): τα επίθετα «τεχνικός» και «τεχνολογικός»

today17 Ιανουαρίου, 2014

Background
share close

Το επίθετο τεχνικός δηλώνει τον αναφερόμενο ή σχετικό με την τεχνική, τις τεχνικές επιστήμες (π.χ. τεχνικός σχεδιασμός, εξοπλισμός, έλεγχος / τεχνική πρόοδος, βοήθεια,  εκπαίδευση, βλάβη / τεχνικό πρόβλημα, επίτευγμα, λάθος / τεχνικές προδιαγραφές,   οδηγίες, κατασκευές / τεχνικά χαρακτηριστικά).

Το επίθετο τεχνολογικός δηλώνει τον αναφερόμενο ή προερχόμενο από  την τεχνολογία (π.χ.  τεχνολογική μέθοδος, πρόοδος, εφαρμογή, υποδομή / τεχνολογικό επίτευγμα  / τεχνολογικά βιβλία).

Μολονότι τα επίθετα τεχνικός και τεχνολογικός συνδέονται στενά, εντούτοις δεν συμπίπτουν σημασιολογικά. Διαφέρουν όπως τα επίθετα γλωσσικός και γλωσσολογικός. Τα φαινόμενα της γλώσσας είναι γλωσσικά, αλλά η μέθοδος που εφαρμόζεται για τη μελέτη τους είναι γλωσσολογική. Το ίδιο συμβαίνει και με την τεχνική: τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται από τις διάφορες τεχνικές επιστήμες είναι τεχνικής φύσεως, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται από την τεχνολογία είναι τεχνολογική.

 

             Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos blogspot.cοm

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Σινεμά - TV

Οι πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του 2014

Η Village ανακοίνωσε επίσημα τις ημερομηνίες κυκλοφορίας των πιο πολυαμενόμενων ταινιών που μας φέρνει μέσα στο 2014.   Αρχικά, στις 16 Ιανουαρίου, έρχεται η «Επιστροφή στο ρινγκ» και κατόπιν στις 30 η ταινία «Ηρακλής: Η Αρχή του θρύλου». Το Φεβρουάριο στις 6 θα δούμε τον «Μαντέλα: Ο μακρύς δρόμος για την ελευθερία», ενώ στις 13 την ταινία «Μια χειμωνιάτικη ιστορία». Οι «300, Η άνοδος της αυτοκρατορίας» έρχονται στις 6 Μαρτίου και ακολουθεί […]

today14 Ιανουαρίου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%