Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΛΒ’): περί στηλών και στύλων

today21 Νοεμβρίου, 2013

Background
share close

Οι λέξεις στήλη και στύλος δηλώνουν λίθινες κατασκευές, διαφορετικού όμως τύπου, σχήματος και χρήσεως.

Η λέξη στήλη (πληθ. στήλες) δηλώνει την επιτύμβια, αναθηματική, ψηφισματική ή τιμητική επιμήκη μεγάλη πλάκα την οποία έστηναν όρθια οι αρχαίοι πρόγονοί μας -και στήνουν οι σύγχρονοί μας- σε τάφους, ηρώα και άλλους δημόσιους χώρους ως μνημείο ή ως διακοσμητικό στοιχείο και πάνω στην οποία χάραζαν παραστάσεις ή επιγραφές διαφόρου περιεχομένου.

Η λέξη στύλος (πληθ. στύλοι) δηλώνει την κολόνα, τον κίονα που αποτελούσε αρχιτεκτονικό μέλος ναών, στοών, οικοδομημάτων κ.λπ.

Σύμφωνα με την παραπάνω διάκριση, είναι προφανές πως είναι ορθό να μιλάμε για «τους στύλους του (ναού) του Ολυμπίου Διός» και όχι για «τις στήλες» του Ολυμπίου Διός».

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos blogspot.com

 

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Τεχνολογία

Logitech PowerShell Controller + Battery: Απόλαυσε παιχνίδι στην iOS συσκευή σου

Είτε είστε στον αέρα είτε στο δρόμο ή κάνετε διάλειμμα από τα μαθήματά σας, το PowerShell ανοίγει έναν νέο κόσμο παιχνιδιών για κινητά με πανίσχυρα στοιχεία ελέγχου σε στυλ κονσόλας. Επιπλέον, μια ενσωματωμένη μπαταρία 1500 mAh αυξάνει τη διαθέσιμη ισχύ μπαταρίας του iPhone 5, iPhone 5s ή iPod touch (5ης γενιάς). Χρησιμοποιήστε τα ισχυρά αναλογικά στοιχεία ελέγχου ακριβείας που θυμίζουν χειριστήριο κονσόλας, για να κυριαρχήσετε στα αγαπημένα σας παιχνίδια iOS […]

today21 Νοεμβρίου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%