Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά (ΡΠΑ’): οι λέξεις που λήγουν σε –βόλος

today31 Ιανουαρίου, 2015

Background
share close

Το λεξικό επίθημα –βόλος πλήθους ονομάτων της αρχαίας και της νεοελληνικής γλώσσας δηλώνει αυτόν που βάλλει, που ρίχνει, πετά, σκορπίζει, εκπέμπει, διαχέει αυτό που εκφράζει το α’ συνθετικό. Τα ονόματα αυτά ως ρηματικά σύνθετα τονίζονται κανονικά στην παραλήγουσα.  Τέτοια σύνθετα είναι τα εξής: αεριο-βόλος, αερο-βόλος, ακανθο-βόλος, ακτινο-βόλος, ανθο-βόλος, ανιο-βόλος, αστραπη-βόλος, αστραπο-βόλος, δισκο-βόλος, δροσο-βόλος, ευθυ-βόλος, θερμο-βόλος, ιο-βόλος, κεραυνο-βόλος, λιθο-βόλος, μοσχο-βόλος, μυρο-βόλος, ναρκο-βόλος, οπισθο-βόλος, πυρο-βόλος, σπινθηρο-βόλος, σφαιρο-βόλος, σφυρο-βόλος, ταχυ-βόλος, τοξο-βόλος, φεγγο-βόλος, φλογο-βόλος, φυλλο-βόλος, φωτο-βόλος, χιονο-βόλος.

Τέτοια ονόματα χρησιμοποιούνται σε ουδέτερο γένος, κατά παράλειψη της λέξης όπλο, και δηλώνουν διαφόρων ειδών όπλα: μυδραλιο-βόλο, οπλοπολυ-βόλο, πολυ-βόλο, πυρο-βόλο, ταχυ-βόλο, τηλε-βόλο, φλογο-βόλο κ.ά.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διάφορα

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Το γενικό πλαίσιο αρχών για τον νέο Μουσειακό Χώρο, που θα δημιουργηθεί στη Δήλο μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της μελέτης του, όρισε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το International Foundation for Greece, το οποίο ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τους Γιώργο και Ασπασία Λεβέντη. Σημειώνεται ότι το ίδρυμα είχε προσφερθεί από το περασμένο καλοκαίρι να δωρίσει μία μελέτη στο ελληνικό κράτος, και […]

today28 Ιανουαρίου, 2015

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%