Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (190): τα ρήματα υπογράφω, προσυπογράφω και συνυπογράφω

today28 Νοεμβρίου, 2015

Background
share close

Το ρήμα υπογράφω σημαίνει βάζω την υπογραφή μου στο τέλος κειμένου ή σε ευδιάκριτο σημείο καλλιτεχνικού έργου, για να δηλώσω είτε ότι ανήκει σε μένα είτε ότι εγκρίνω το περιεχόμενό του (π.χ. υπογράφω μία αίτηση, μία επιταγή, μία δήλωση, ένα έγγραφο / υπογράφω με μπικ, με μολύβι, με το αίμα μου, με σταυρό, και με τα δύο χέρια).
Το ρήμα προσυπογράφω σημαίνει 1. υπογράφω από κοινού με άλλον ή με άλλους (π.χ. προσυπογράφω το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή) 2. δίνω την έγκρισή μου σε κάτι, αποδέχομαι κάτι (π.χ. δεν προσυπογράφω τέτοιου είδους ανατρεπτικές δράσεις).
Το ρήμα συνυπογράφω σημαίνει 1. υπογράφω μαζί με άλλους (π.χ. τριάντα διανοούμενοι της ελληνικής αριστεράς συνυπέγραψαν την αίτηση απονομής χάριτος του Ιρανού πολιτικού κρατουμένου) 2. αποδέχομαι, εγκρίνω κάτι που υποστηρίζει κάποιος άλλος, συμφωνώ με κάτι, συναινώ σε κάτι, συγκατατίθεμαι (π.χ. συνυπογράφω τις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διάφορα

Έφτιαξε το δικό του αεροπλάνο χρησιμοποιώντας οδηγίες από το YouTube

Πώς μπορεί ένας γαμπρός να φτάσει στην εκκλησία; Με αυτοκίνητο; Με άμαξα; Τι θα λέγατε για ένα χειροποίητο αεροπλάνο! Αυτό άλλωστε είναι και το σχέδιο για τον ερασιτέχνη αεροπόρο, Asmelash Zeferu. Ο  άντρας από την Αιθιοπία,  μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα νωρίτερα αυτό το χρόνο, ετοιμάζεται να σκίσει τους ουρανούς με το K-570, το χειροποίητο ελαφρύ αεροπλάνο του. Στις 28 Νοεμβρίου ο ατρόμητος νεαρός, θα ανάψει τη μηχανή του σε […]

today28 Νοεμβρίου, 2015

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%