Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΚΗ’): η σημασία των ρημάτων «περιλαβαίνω» και «περιλαμβάνω»

today2 Νοεμβρίου, 2013

Background
share close

Το ρήμα περιλαβαίνω σημαίνει αρπάζω κάποιον ή κάτι με επιθετικό τρόπο, επιτίθεμαι λεκτικά εναντίον κάποιου: κάτσε καλά, μη σε περιλάβωτον περίλαβε με τις χειρότερες βρισιές και τον έκανε ρεζίλιαν σε περιλάβει στο βρομόστομά της, θα δεις τι έχεις να πάθεις.

Το ρήμα περιλαμβάνω σημαίνει: 1.  περιέχω, περικλείω κάτι (π.χ. το κτήμα του περιλαμβάνει μία αγροικία και το υποστατικό της) 2. διαθέτω ως μέρη ή μέλη, απαρτίζομαι από συγκεκριμένα στοιχεία (π.χ. ο σύλλογός μας περιλαμβάνει πολύ λίγα μέλητο Εθνικό ΄Ιδρυμα Ερευνών περιλαμβάνει πολλά ερευνητικά κέντρα).

Προσοχή: το ρήμα περιλαβαίνω σχηματίζει τον αόριστο με τον τύπο περίλαβα (π.χ. μάς περίλαβε όλους και μάς πέρασε γενεές δεκατέσσερις), ενώ το ρήμα περιλαμβάνω σχηματίζει κανονικά τον αόριστο ως περιέλαβα (π.χ. δεν τον περιέλαβαν στους εκλογικούς συνδυασμούς).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Οι τροχαίες παραβάσεις

Οι τροχαίες παραβάσεις πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται προκειμένου να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές , η δε Τροχαία πρέπει να μεριμνά ώστε να μη διαπράττονται οι παραβάσεις. Ο ρόλος της Τροχαίας πρέπει, λοιπόν, να αποσκοπεί στην πρόληψη και  όχι στη βεβαίωση της παράβασης. Αντ’ αυτού, βλέπουμε συχνά κάποιους τροχονόμους που βγαίνουν για εισπρακτικό σαφάρι να κρύβονται καταλλήλως ώστε να μην τους αντιλαμβάνονται οι οδηγοί των τροχοφόρων και να κάνουν παράβαση, θέτοντας […]

today1 Νοεμβρίου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%