Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΜΣΤ’): τα ομόηχα ρήματα κλείνω και κλίνω

today17 Φεβρουαρίου, 2014

Background
share close

Το ρήμα κλείνω σημαίνει κυρίως πως φέρνω μια πόρτα, ένα φύλλο παραθύρου, ένα σκέπασμα κ.λπ. σε τέτοια θέση, ώστε να μη μένει ελεύθερη η δίοδος (είσοδος ή έξοδος) ή να καλύπτεται το εσωτερικό επίπλου ή συσκευής: κλείνω την πόρτα / το παράθυρο / τη ντουλάπα / το ψυγείο κ.ά. Όπως και με άλλα ρήματα (δίνω – δίδω, λύνω – λύω, στέλνω – στέλλω κ.λπ.), τα περισσότερα σύνθετα διατηρούν τον αρχικό τύπο του ρήματος (κλείω) και όχι τον νεότερο τύπο (κλείνω). ΄Ετσι έχουμε: απο-κλείω, εγ-κλείω,  εμ-περι-κλείω, εσω-κλείω, ενώ από το κλείνω έχουμε μόνο το νεότερο ανοιγοκλείνω.

     Το ρήμα κλίνω σημαίνει 1. έχω κλίση, γέρνω προς ορισμένη κατεύθυνση: η ζυγαριά έκλινε προς τα δεξιά 2. εμφανίζω ροπή, τάση προς κάτι: οι πολιτικές του απόψεις κλίνουν προς την άκρα δεξιά 3. σχηματίζω τύπους του παραδείγματος κλιτού μέρους του λόγου: κλίνω ένα ρήμα στην υποτακτική του αορίστου 4. κάνω κάτι να στραφεί, να γυρίσει                      προς τα κάτω ή τα πλάγια: κλίνω το κεφάλι μου. Σύνθετα ρήματα, παράγωγα του κλίνω, είναι τα: απο-κλίνω, εγ-κλίνω, παρ-εκ-κλίνω, παρ-εγ-κλίνω, συγ-κλίνω, κατά-κλίνομαι, υπο-κλίνομαι, ανα-κλίνομαι.

Συχνά συγχέεται ο αόριστος του ρήματος κλείνω με το ομόηχο ρήμα κλίνω , που έχει διαφορετική σημασία. ΄Ετσι ακούγονται εσφαλμένες φράσεις  όπως «έκλεισα όλα τα ρήματα» αντί του ορθού «έκλινα όλα τα ρήματα» ή «κλείσε το ουσιαστικό θέρος» αντί του ορθού «κλίνε το ουσιαστικό θέρος». Τούτο συμβαίνει προφανέστατα επειδή τα δύο εν λόγω ρήματα συμπίπτουν ακουστικά στον ενεστώτα (κλείνω = κλίνω) καθώς και στον παρατατικό (έκλεινα = έκλινα).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

Ακούστε το καινούργιο τραγούδι της Μαράια Κάρεϋ (Mariah Carey)

Με ολοκαίνουργιο άλμπουμ επανέρχεται η  Μαράια Κάρεϋ, αποζημιώνοντας τους θαυμαστές της με τον καλύτερο τρόπο για την πενταετή απουσία της από τη δισκογραφία.  Κυκλοφορεί το πρώτο single του νέου της άλμπουμ μια μέρα πριν από τη μεγάλη γιορτή των ερωτευμένων, στην οποία το τραγούδι όπως καταλαβαίνουμε και από τον τίτλο ταιριάζει πολύ. Το κομμάτι έχει τίτλο “You’re Mine (Eternal)”, ενώ ολόκληρο το άλμπουμ κυκλοφορεί στις 6 Μαΐου. Ακούστε το τραγούδι:

today13 Φεβρουαρίου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%