Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΣΤ’): περί επαναστατών και λοιπών αντιεξουσιαστών

today9 Ιανουαρίου, 2015

Background
share close

Ας δούμε κάποιους όρους που τείνουν στις μέρες μας να συγχέονται, δημιουργώντας επικίνδυνες παρανοήσεις.

Επαναστάτης είναι εκείνος που συμμετέχει σε επανάσταση, δηλαδή σε λαϊκή εξέγερση που αποσκοπεί στην αλλαγή του πολιτικού ή/και του κοινωνικού καθεστώτος και όχι απλώς των προσώπων που ασκούν εξουσία. Βέβαια επαναστάτης χαρακτηρίζεται συνήθως ο εξεγερμένος από την παράταξή του, εφόσον αυτή κερδίσει τον αγώνα της και  καταλάβει την εξουσία, ανατρέποντας την προηγούμενη αρχή. Για τους αντιπάλους του θεωρείται τρομοκράτης. Επομένως οι ηρωικοί πυρπολητές μας κατά τον απελευθερωτικό μας αγώνα του  Εικοσιένα, όπως π.χ. ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Ανδρέας Πιπίνος, καθώς και όσοι ανατίναζαν πυριτιδαποθήκες και τον εαυτό τους μαζί, όπως π.χ. ο καλόγερος Σαμουήλ στο Κούγκι (1803),  με σημερινά κριτήρια ασφαλώς θα εθεωρούνταν από τους Οθωμανούς στυγνοί τρομοκράτες.

Ληστής είναι εκείνος που διαπράττει ληστεία, που αποσπά δηλαδή και οικειοποιείται αλλότρια αγαθά από τον κάτοχό τους με άσκηση βίας, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το φόνο. Ο όρος αυτός είναι σαφής, μόνο που κάποιος επαναστάτης ενδέχεται να προβαίνει σε ληστρικές πράξεις προκειμένου να χρηματοδοτεί τον ένοπλο αγώνα του.

Τρομοκράτης είναι εκείνος που προσπαθεί να επιβληθεί ή να κερδίσει κάτι με το τρόμο, που τρομοκρατεί συστηματικά. Πολλοί επαναστάτες χρησιμοποιούν συνήθως τρομοκρατικά μέσα για την επίτευξη του ιερού, κατ’ αυτούς αγώνα τους, στο πλαίσιο του αποφθέγματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Αντιεξουσιαστής είναι εκείνος που αντιτίθεται στην όποια εξουσία, κυρίως στην κρατική, και επιδιώκει την ανατροπή ή την κατάργησή της. Κάθε γνήσιος επαναστάτης είναι ουσιαστικά αντιεξουσιαστής, ασχέτως αν επιδιώκει να πάρει αυτός την εξουσία στα χέρια του. Είναι δηλαδή κατά της εξουσίας των άλλων.

Πολιτικός κρατούμενος είναι εκείνος που κρατείται στη φυλακή για πολιτικούς καθαρά λόγους, επειδή δηλαδή αντιτίθεται στο πολιτικό σύστημα της χώρας του. Ο όρος είναι σαφέστατος, ασχέτως αν πολλά παραβατικά άτομα  επικαλούνται αυτόν το χαρακτηρισμό προς ίδιον όφελος. ΄Ενας πολιτικός κρατούμενος μπορεί να είναι αντιεξουσιαστής καθώς και να προβαίνει σε τρομοκρατικές πράξεις.

 

Φοίβος Ι.Πιομπίνος  piombinos.com

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%