Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΠΓ’): τα επίθετα επίδοξος και επίζηλος

today21 Φεβρουαρίου, 2015

Background
share close

     Τα ως άνω δύο επίθετα διαφέρουν διαφέρουν  πλήρως στη σημασία τους.

       Επίδοξος χαρακτηρίζεται  1. κάποιος που  τρέφει φιλοδοξίες και επιδιώκει , είτε με θεμιτά είτε με αθέμιτα μέσα, να αποκτήσει θέση, αξίωμα κ.λπ. ή να πραγματοποιήσει κάτι που επιθυμεί: επίδοξος ηγέτης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης 2. (συχνά καταχρηστικά) κάποιος που προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει ή να γίνει κάτι: ο επίδοξος ληστής της τράπεζας τράπηκε σε φυγή.

        Επίζηλος χαρακτηρίζεται εκείνος που αποτελεί αντικείμενο επιδιώξεων και διεκδικήσεων, ο ζηλευτός, ο αξιοζήλευτος, ο πολυπόθητος: οι υποψήφιες θα διαγωνιστούν για τον επίζηλο τίτλο της «Μις Κόσμος»πολλοί μνηστήρες δήλωσαν συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη διεκδίκηση του επίζηλου αξιώματος του διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης.

 

      Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διάφορα

Ποιο όνομα ευχαριστούν περισσότερο στα΄Οσκαρ;

Στο αμερικάνικο πόρταλ vocativ έκαναν καλή δουλειά. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τα χρυσά αγαλματίδια αποκτήσουν κάτοχο, άκουσαν 1.396 ευχαριστήριους λόγους που έβγαλαν οι νικητές των Βραβείων ΄Οσκαρ, προκειμένου να μετρήσουν ποιοι λαμβάνουν τα περισσότερα «ευχαριστώ». Ο μπαμπάς και η μαμά αναγνωρίζονται στο 28% των λόγων, αλλά το θέμα είναι ποιες συγκεκριμένες προσωπικότητες μαγνητίζουν τα περισσότερα « ευχαριστώ». Από τους παραπάνω ευχαριστήριους λόγους, 19 νικητές ευχαρίστησαν τον Θεό (μια φορά τον Χριστό), 22 […]

today20 Φεβρουαρίου, 2015

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%