Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΗ’): οι λέξεις «ατύχημα» και «δυστύχημα»

today6 Αυγούστου, 2016

Background
share close

       Οι λέξεις ατύχημα και δυστύχημα είναι και οι δύο αρχαίες και συνδέονται βεβαίως με τη λέξη τύχη.

Η λέξη ατύχημα έχει στην Αρχαία και στη Νεοελληνική την ευρύτερη σημασία της «κακοτυχίας, ζημιάς, βλάβης ποικίλης αιτιολογίας». Συνήθως κάνουμε λόγο στο χώρο της  εργασίας για εργατικά ατυχήματα, στο δρόμο για τροχαία ατυχήματα κ.ά.

Η λέξη δυστύχημα στη μεν Αρχαία σήμαινε κυρίως την «ήττα στον πόλεμο», στη δε Νεοελληνική τείνει πάλι να περιοριστεί σε βλάβες (σωματικές, υλικές, θανάτου κ.λπ.) που προέρχονται κυρίως από τροχαία και άλλα ατυχήματα με μηχανικά μέσα.

Ως πρός τα τροχαία και τα αυτοκινητικά ατυχήματα ή δυστυχήματα, η συνήθης σημασιολογική διαφορά  έγκειται στο ότι τα πρώτα δεν είναι πολύ σοβαρά (ζημιές, τραυματισμοί κ.λπ.) ενώ τα δεύτερα είναι θανατηφόρα (π.χ. κατά την τελευταία πασχαλινή οδική έξοδο των Αθηναίων σημειώθηκαν οκτώ θανατηφόρα αυτοκινητικά δυστυχήματα / χθες είχα ένα ατύχημα με τ’ αμάξι μου και τού έγδαρα το αριστερό φτερό).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

     

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διάφορα

Εξαιρετική η απόδοση ο Λευτέρης Πετρούνιας στους προκριματικούς

Ο Λευτέρης Πετρούνιας εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους τελικούς των κρίκων, αφού συγκέντρωσε 15.833 βαθμούς στους προκριματικούς, την υψηλότερη βαθμολογία αυτής της φάσης. Ενδεικτικό της εμφάνισης του Πετρούνια, το γεγονός πως συγκέντρωσε 300 βαθμούς παραπάνω από τον δεύτερο, Βραζιλιάνο Αρτούρ Ζανέτι, ο οποίος το 2012 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 15 Αυγούστου στις 20:00. Kαλή επιτυχία! Δείτε το βίντεο  

today6 Αυγούστου, 2016

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%