Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΤΙΗ΄): οι ομόηχες λέξεις αίνεσις και ένεση

today12 Ιουνίου, 2020

Background
share close

Η λέξη αίνεσις προέρχεται από το συνηρημένο ρήμα αιν-έω, αινώ (=επαινώ, εγκωμιάζω, υμνώ, εξυμνώ) και σημαίνει τον έπαινο, την εξύμνηση, τη δοξολογία.

     Η λέξη ένεση 1. ΙΑΤΡ την έγχυση θεραπευτικού ή άλλου υγρού στον οργανισμό με ειδική συσκευή, σύριγγα ή ειδικό πιστόλι (π.χ. υποδόριος / ενδομυϊκή / ενδοφλέβια ένεση) 2. (συνεκδ.) η σύριγγα (π.χ. στο πεζοδρόμιο έβλεπες πεταμένες ενέσεις) 3. (συνεκδ.) το ίδιο το φαρμακευτικό υγρό που εισάγεται στον οργανισμό  (π.χ. ο γιατρός τού έγραψε ενέσεις για την καρδιά) 4. οτιδήποτε παρέχει ψυχολογική βοήθεια (π.χ. η κυβέρνηση προέβη σε ισχυρές ενέσεις προς την οικονομία της χώρας) 5. ένεση τσιμέντου το σύνολο των εργασιών που αποσκοπούν στη στερέωση τοίχων ή εδαφών με την εισαγωγή υπό πίεση στο εσωτερικό τους μάζας ρευστού τσιμεντοκονιάματος  ή τσιμέντου σε σκόνη, δηλαδή τσιμεντένεση.

     Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Σινεμά - TV

Ο Κιάνου Ριβς και ο Άλεξ Γουίντερ και πάλι μαζί στο τρέιλερ του «Bill and Ted 3»

Στο πρώτο τρέιλερ του «Bill and Ted 3: Face the Music» ο Μπιλ και ο Τεντ ξεκίνησαν να γράψουν επιτέλους το τραγούδι που θα ενώσει τον κόσμο. Η εδώ και καιρό αναμενόμενη ταινία βρίσκει τους Άλεξξ Γουίντερ (Alex Winter) και Κιάνου Ριβς (Keanu Reeves) να ξαναπιάνουν τον ρόλο τους ως ταξιδιώτες στον χρόνο. Το τρέιλερ δείχνει έναν επισκέπτη από το μέλλον να προειδοποιεί τον Μπιλ και τον Τεντ ότι το […]

today12 Ιουνίου, 2020

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%