Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΝΔ’): το πρόσφυμα

today11 Απριλίου, 2014

Background
share close

Ως πρόσφυμα χαρακτηρίζεται στην παραδοσιακή μορφολογική ανάλυση της γλώσσας κάθε στοιχείο που προστίθεται στη ρίζα μιας λέξης. Επομένως, ανάλογα με τη θέση του προστιθέμενου στοιχείου με τη ρίζα της λέξης, χαρακτηρίζεται ειδικότερα ως:

      πρόθημα όταν τοποθετείται πριν από τη ρίζα λέξεως, π.χ. ανα-λαμβάνω, ξε-φεύγω, περι-γράφω, ευ-νόητος, δυσ-νόητος κ.ά.

     ένθημα όταν τίθεται εντός της ρίζας λέξεως, π.χ. το –μ- στο αναλα-μ-βάνω και

    επίθημα όταν τίθεται μετά τη ρίζα, π.χ. αναλαμβ-αν-ω, μητερ-ούλα.

Προσοχή!

Το πρόθημα δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόθεμα, το οποίο δηλώνει  1) το φωνήεν (προκειμένου για τη Νέα Ελληνική συνήθως το α-, που τίθεται στην αρχή λέξεων οι οποίες αρχίζουν από σύμφωνο, χωρίς να επιφέρει αλλαγές στη σημασία τους, π.χ. α-μάχη, α-βδέλλα κ.ά. 2) τον κωδικό αριθμό που τίθεται μπροστά από τηλεφωνικό αριθμό ένδειξη της περιοχής στην οποία ανήκει ο αριθμός που καλεί κάποιος, π.χ. το 210 είναι το πρόθεμα της Αθήνας, το 2310 της Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Το ένθημα δεν πρέπει να συγχέεται με το ένθεμα, το οποίο δηλώνει 1) αντικείμενο που τοποθετείται μέσα σε άλλο αντικείμενο 2) το εμβόλιο δέντρων, το μπόλι 3) το κομμάτι ξύλου που αντικαθιστά φθαρμένο τμήμα άλλου ξύλου ή το επιμηκύνει ΣΥΝ. μάτισμα.

Το επίθημα δεν πρέπει να συγχέεται με το επίθεμα, το οποίο δηλώνει 1) οτιδήποτε χρησιμοποιείται ως κάλυμμα (αντικειμένου ή επιφάνειας) ΣΥΝ. σκέπασμα, επικάλυμμα 2) (ειδικότ.) το ύφασμα ή τη γάζα που τοποθετείται πάνω σε τραυματισμένο σημείο του σώματος ΣΥΝ. έμπλαστρο, κομπρέσα.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Οι επισκέψεις ξένων επισήμων στην Αθήνα

Κάθε φορά που επισκέπτεται κάποιος ξένος επίσημος τη χώρα της εκτυλίσσεται το ίδιο πάντοτε σενάριο. Ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας μεταβάλλεται σε απαγορευμένη ζώνη, ώστε οι πολίτες της της ταλαίπωρης πόλης να μην μπορούν να εκφράσουν την άποψή της –τη δυσαρέσκειά της βέβαια-,  και οι ξένοι να αποκομίσουν μιαν απατηλή εικόνα της πόλης της. Πώς είναι δυνατόν να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, το μόνο όπλο μαζί με την απεργία και της […]

today8 Απριλίου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%