Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΙΕ’): η πρόθεση υπέρ

today14 Οκτωβρίου, 2016

Background
share close

Η λόγια πρόθεση υπέρ, συντασσόμενη με γενική, έχει την έννοια της υπεράσπισης, της υποστήριξης, της ωφέλειας, της ευεργεσίας: έπεσε μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδος / αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε έρανος υπέρ των καρκινοπαθών / ο βασιλιάς παραιτήθηκε υπέρ του διαδόχου. Η φράση (α) τάσσομαι ή είμαι υπέρ σημαίνει ότι υιοθετώ και υποστηρίζω κάτι, ασπάζομαι κάτι: η βουλή τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των κλειστών επαγγελμάτων (β) τα υπέρ και τα κατά σημαίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τα συν και τα πλην μιας κατάστασης: ζύγισε προσεκτικά τα υπερ και τα κατά της επιλογής του / είναι πολλά τα υπέρ αλλά και τα κατά του νέου επαγγελματικού προσανατολισμού του.

Η πρόθεση υπέρ, συντασσόμενη με αιτιατική, υποδηλώνει την υπέρβαση ποσού, πάνω ή/και πέρα από κάποιο ποσό: ο έρανος συγκέντρωσε υπέρ τα χίλια δέματα.

Προσοχή στη χρήση της φράσης υπέρ το δέον  (όχι υπέρ του δέοντος, όπως πολλοί συνηθίζουν εσφαλμένα να λένε), που σημαίνει παραπάνω από το κανονικό, παραπάνω από αυτό που πρέπει: η γυναίκα μου είναι υπέρ το δέον ωραιοπαθής / ο υπάλληλος είναι υπέρ το δέον δουλικός ως προς τον προϊστάμενό του.

 

     Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διασκέδαση

«Ιστορίες τραγουδιών για φωνή και πιάνο» – Βασίλης Λέκκας @Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια

Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Υποδέχεται το Σάββατο 15/10/ 2016 στις 21:30 τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ στην παράσταση ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΓΙΑ ΦΩΝΗ & ΠΙΑΝΟ   Ο Βασίλης Λέκκας περιγράφει μουσικές ιστορίες, αυτές που κουβαλάμε στη μνήμη μας και στην ψυχή μας, αυτές που μπορούν κάθε στιγμή να ξεδιπλωθούν απλά ή σύνθετα, αλλά παραμένοντας πάντα το ίδιο μαγικές. «Κεμάλ», «Η μπαλάντα των αισθήσεων», «Κυριακή απόγευμα», «Κάστρα», «Κοίτα με στα μάτια», «Θα σε βρω […]

today14 Οκτωβρίου, 2016

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%