Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΞΒ’): οι ρηματικοί τύποι «συνίσταται» και «συνιστάται»

today1 Αυγούστου, 2014

Background
share close

Οι δύο παραπάνω ρηματικοί τύποι , αν και σχεδόν ομόηχοι, διαφέρουν εννοιολογικά.
Το συνίσταται σημαίνει (ανάλογα με την πρόθεση, με την οποία συντάσσεται: 1) με την πρόθεση από=«αποτελείται» (π.χ “Η ανθρώπινη κωμωδία” του Μπαλζάκ συνίσταται από πληθώρα μυθιστορημάτων) και 2) με την πρόθεση σε=«έγκειται», «βρίσκεται», «υπάρχει» (π.χ. Η συνεισφορά του Κράτους συνίσταται στην εύρεση των αναγκαίων πιστώσεων για τη συνέχιση των δημοσίων έργων).
Το συνιστάται σημαίνει «προτείνεται», «δίνεται η συμβουλή», «γίνεται η σύσταση» (π.χ. Συνιστάται στους ηλικιωμένους λουόμενους να μην απομακρύνονται πολύ από την ακτή. /Στους επιβάτες του μετρό συνιστάται να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. /Για την κατάκτηση διευθυντικής θέσης συνιστάται η γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας).

Φολιβος Ι. Πιομπίνος piombinos.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διασκέδαση

Πάρτε μια ιδέα από το 36ο River Party

To Σάββατο, 26 Ιουλίου, άνοιξαν οι Πύλες του River Party και εκατοντάδες κατασκηνωτές έστησαν τις σκηνές τους, ξεκινώντας τις διακοπές τους δίπλα στο ποτάμι: έχοντας σύμμαχο τον καιρό, βούτηξαν στο ποτάμι, απόλαυσαν την κουζίνα της κυρίας Δέσποινας και αξιοποίησαν τις αθλητικές δραστηριότητες και τα extreme games που παρέχονται δωρεάν από τη διοργάνωση. Την Τετάρτη, 30 Ιουλίου, το 36o River Party ξεκίνησε δυναμικά: τα πάρτυ άρχισαν στο Tequila από νωρίς, oι […]

today1 Αυγούστου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%