Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΝ’): τα επίθετα ελλιπής και ελλειπτικός

today14 Μαρτίου, 2014

Background
share close

Το επίθετο ελλιπής δεν πρέπει να συγχέεται ως προς την ορθογράφησή του με το επίθετο ελλειπτικός. ΄Αλλωστε είναι τελείως διαφορετικά τόσο στη σημασία τους όσο και στην παραγωγή τους.

Το επίθετο ελλιπής χαρακτηρίζει εκείνον που παρουσιάζει ελλείψεις, εκείνον που υστερεί και κατ’ επέκταση τον ανεπαρκή, τον ατελή, καθώς επίσης εκείνον που παρουσιάζει ασυνέχεια. Το επίθετο ελλειπτικός χαρακτηρίζει αυτό που παρουσιάζει ελλείψεις κυρίως στο χώρο της γραμματικής (π.χ. ελλειπτικό ρήμα, ελλειπτική πρόταση) και στη γεωμετρία αυτόν που έχει το γεωμετρικό σχήμα της έλλειψης, τον ελλειψοειδή (π.χ. ελλειπτική τροχιά). Εξάλλου το ελλιπής παράγεται από το ασθενές θέμα λιπ-, ενώ το ελλειπτικός από το ισχυρό θέμα λειπ-.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos blogspot.com

 

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Περί της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Το ζήτημα της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα το έθεσε ο Ιωάννης Μεταξάς (1871-1941) στους ΄Αγγλους το 1940. Η εξωτερική πολιτική του απέβλεπε στην Ενσωμάτωση, και η Ενσωμάτωση απετέλεσε τον στρατηγικό του στόχο, όταν οι Ιταλοί επετέθηκαν στην Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου 1940.Τούτο προκύπτει άλλωστε από τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Μεταξάς προς τους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του αθηναϊκού Τύπου την 30η Οκτωβρίου 1940 και σώζεται στο Ημερολόγιό […]

today14 Μαρτίου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%