Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΝΗ’): τα ουσιαστικά «επήρεια», «επιρροή» και «επίδραση»

today22 Μαΐου, 2014

Background
share close

       Το ουσιαστικό επήρεια  δηλώνει κυρίως πώς επενεργούν σε κάποιον διάφορες ουσίες (φάρμακα, ναρκωτικά κ.ά.) και έχει γενικότερα αρνητική σημασιολογική χροιά: Τελεί υπό την επήρεια ναρκωτικών / η επήρεια του φαρμάκου που παίρνει έχει επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία του.

      Η λέξη επιρροή δηλώνει μια μορφή εξουσίας και γενικότερα την επιβολή που ασκούν σε κάποιον ορισμένα άτομα: Με τη διδασκαλία του άσκησε μεγάλη επιρροή στις επόμενες γενεές / Ο τάδε πολιτευτής ασκεί μεγάλη επιρροή όχι μόνο στους ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας αλλά και ολόκληρου του νομού.

Η λέξη επίδραση έχει ευρύτερη χρήση. Δηλώνει κάθε μορφή ενέργειας που ασκείται σε πρόσωπα ή πράγματα και τις μεταβολές που επιφέρει: Η ρωσική αγιογραφία δέχτηκε στο ξεκίνημά της την  καταλυτική επίδραση του Θεοφάνη του ΄Ελληνα / Η επίδραση του κλίματος είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης των κατοίκων μιας περιοχής.

        Στον πληθυντικό η λέξη επιδράσεις δηλώνει συχνά την ενέργεια που ασκείται σε έργο τέχνης ή καλλιτέχνη από άλλα έργα ή καλλιτέχνες: Το έργο του Παρθένη δέχτηκε τις επιδράσεις της Σχολής του Μονάχου / Εμφανείς είναι οι επιδράσεις των γερμανών Ναζαρηνών στην ελληνική  θρησκευτική ζωγραφική του 19ου αιώνα.

         Προσοχή! Συχνά συγχέεται η ορθογραφία της λέξης επήρεια με τη λέξη επιρροή. Τέτοιες ανορθογραφίες αποφεύγονται, αν θυμάται κανείς ότι η μεν επιρροή παράγεται από το επί+ρέω ( όπως το διαρροή από το δια+ρέω με δύο –ρ- λόγω της σύνθεσης), ενώ η επήρεια δεν έχει καμία σχέση με το ρέω ή με το επί, παραγόμενο από το επίθετο επηρής (επηρής –  επήρεια, όπως ειλικρινής – ειλικρίνεια, αληθής –  αλήθεια κ.ά.) από όπου και το ρήμα επηρεάζω.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Σινεμά - TV

Σαν σήμερα μας άφησε ο αγαπημένος Φρέντυ Γερμανός

Σαν σήμερα πριν δεκαπέντε χρόνια "έφυγε" ο αγαπημένος Φρέντυ Γερμανός, με την απουσία του να είναι αισθητή τόσο για τους δικούς του ανθρώπους όσο και για τον δημοσιογραφικό κόσμο, η παρουσία του όμως να παραμένει στις καρδιές μας παντοτινά. Πρόσφερε πολλά στο χώρο της δημοσιογραφίας ξεκινώντας από το 1953 ως ελεύθερος ρεπόρτερ. Ανέλαβε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε διάφορες χώρες (Αμερική, Καναδά, Ρωσία, Αφρική και Περσία), για λογαριασμό εφημερίδων και περιοδικών. Συνάντησε δεκάδες […]

today21 Μαΐου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%