Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΝΖ’): τα επίθετα περίσσιος, περισσός και περιττός

today18 Μαΐου, 2014

Background
share close

Το επίθετο περίσσι-ος, -ια, -ο δηλώνει 1. αυτόν που υπάρχει παραπάνω από το κανονικό ή το σύνηθες, αυτόν που υπάρχει σε αφθονία (π.χ. περίσσιος πλούτος, περίσσια ομορφιά/αγάπη, περίσσια αγαθά) ΣΥΝ άφθονος, πλούσιος ΑΝΤ λιγοστός 2. αυτόν που περισσεύει, που είναι περιττός (π.χ. πέταξε το περίσσιο φαγητό  / μίλα σύντομα κι άσε τα περίσσια λόγια) ΣΥΝ παραπανήσιος, περιττός.
Το επίθετο περισσ-ός, -ή, -ό δηλώνει αυτόν που είναι περίσσιος, άφθονος, υπεραρκετός, παραπανήσιος.
Το επίθετο περιττ-ός, -ή, -ό δηλώνει 1. αυτόν που περισσεύει, που είναι άχρηστος, επειδή υπερβαίνει τα αναγκαία ή κανονικά όρια (π.χ. έκανε δίαιτα για να χάσει τα περιττά κιλά /δεν πρέπει να κάνουμε περιττά έξοδα / κάνεις περιττό κόπο να με πείσεις) ΣΥΝ επιπλέον ΑΝΤ απαραίτητος 2. ΜΑΘ. περιττός αριθμός (μονός) καλείται ο φυσικός ακέραιος αριθμός που δεν διαιρείται δια του 2, λ.χ. οι αριθμοί 5, 7 κ.λπ., κατ΄αντιδιααστολή προς τους άρτιους (ζυγούς) αριθμούς.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΝΣΤ’): εσφαλμένες συντακτικές εκφορές

Θέλοντας από εκζήτηση να φανούμε κάτοχοι μιάς πιο λόγιας γλώσσας, αλλά όντας κατ’ ουσίαν ημιμαθείς, συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε αρχαιοπρεπή ρήματα με λανθασμένη συντακτική εκφορά. ΄Ετσι, συντάσσοντας τα ρήματα αποποιούμαι, επιδέχομαι και διαφεύγω με γενική, σχηματίζουμε αστείες για τους επαϊοντες προτάσεις του τύπου «αποποιούμαι των ευθυνών μου», «η αρχιτεκτονική μελέτη επιδέχεται βελτιώσεων» ή «το παιδί διέφυγε της προσοχής της μητέρας του». Όμως και τα τρία παραπάνω ρήματα συντάσσονται με αιτιατική. ΄Ετσι […]

today15 Μαΐου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%