Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΟΔ’): περί μηνύματος και διαγγέλματος

today31 Δεκεμβρίου, 2014

Background
share close

Όταν μεταδόθηκε τις προάλλες από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς πως ο έλληνας πρωθυπουργός θα απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ανησύχησα σφόδρα κι έβαλα με το μυαλό μου χίλια δυο εφιαλτικά ενδεχόμενα, από τα μνημόνια και την έξοδο της χώρας μας από τη Ευροζώνη ώς τις ανέκαθεν προβληματικές σχέσεις μας με την Τουρκία. Τελικά επρόκειτο ευτυχώς για ένα απλό μήνυμα και όχι για διάγγελμα του πρωθυπουργού. Απλώς είναι πρόδηλο πως αγνοείται η σημασιολογική διαφορά μεταξύ των εν λόγω δύο όρων.
Το μήνυμα κατά μία από τις σημασίες του δηλώνει το περιεχόμενο κάθε επικοινωνίας ή επικοινωνιακής σχέσης καθως και το λόγο που εκφωνείται από σημαίνον πρόσωπο σε επίσημη περίπτωση: ο Δήμαρχος Αθηναίων θα απευθύνει πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς τους δημότες του.
Το διάγγελμα είναι ένα επίσημο μήνυμα, μια επίσημη ανακοίνωση που εκδίδεται από μια αρχή, από τον ανώτατο άρχοντα( Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή Βασιλέα, ανάλογα με το πολίτευμα της χώρας) ή από την κυβερνητική ηγεσία, απευθύνεται είτε στο σύνολο του λαού είτε στους αντιπροσώπους του στη Βουλή και περιέχει βαρυσήμαντες αποφάσεις για θέματα μεγάλης σπουδαιότητας, για κρίσιμα ζητήματα της χώρας εξ αφορμής έκτακτων περιστάσεων ή σημαντικών επετείων: το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κήρυξη πολέμου / το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη στάση πληρωμών από το κράτος.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΟΓ’): η σημασία του επιθέτου αίσι-ος, -α, -ο

Κατά την πρόσφατη ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε στην Αδριατική, οι πλειονότητα των εκφωνητών ευχόντουσαν η όλη εφιαλτική περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος. Εννοούσαν βέβαια ότι ευχόντουσαν να σωθούν όλοι οι επιβάτες του καιόμενου πλοίου, αφού έτσι κι αλλιώς αυτή η περιπέτεια δεν μπορούσε κατ’ ουδένα τρόπο να έχει αίσιο τέλος. Αγνοούσαν, ως φαίνεται, πως το επίθετο αίσιος χαρακτηρίζει αυτόν που προμηνύεται ή συμβάλλει σε θετική και ευτυχή κατάληξη, αυτόν που […]

today30 Δεκεμβρίου, 2014

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%