Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΟΖ’): περί μυών και ιχθύων

today10 Ιανουαρίου, 2015

Background
share close

Συχνά πυκνά παρατηρείται -στον προφορικό κυρίως αλλά και στον γραπτό λόγο- η εσφαλμένη κλήση των λέξεων μυς και ιχθύς στον πληθυντικό αριθμό.
Όταν οι περισσότεροι συμπατριώτες μας αναφέρονται στον ανατομικό μυ στον πληθυντικό, μιλάνε για μύς. Όμως αυτή είναι η ονομαστική του ενικού αριθμού της εν λόγω λέξης, η οποία κλίνεται βέβαια όπως άλλωστε όλα τα ουσιαστικά της Ελληνικής και επομένως δεν μπορεί να κρατάει τον ίδιο τύπο και στον πληθυντικό. Ο μυς, του μυός, τον μύ κάνει στον πληθυντικό οι μύες, των μυών,τους μύες (π.χ. ο αδελφός μου γυμνάζει καθημερινά τους μύες τους / με τη γιόγκα έχει επιτύχει μεγάλη ελαστικότητα των μυών του).
Παρόμοιο πρόβλημα συναντούμε και κατά τη χρήση της λέξης ιχθύς, η οποία κλίνεται ως εξής: του ιχθύος, τον ιχθύ, οι ιχθύες, των ιχθύων, τους ιχθύς (π.χ. τήρησε σιγήν ιχθύος). Και ο Λουκιανός έλεγε για κάποιον πώς είναι αφωνότερος ιχθύων. Οι Ιχθύες λοιπόν και για τον αστερισμό του ζωδιακού κύκλου, και όχι οι Ιχθείς.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΣΤ’): περί επαναστατών και λοιπών αντιεξουσιαστών

Ας δούμε κάποιους όρους που τείνουν στις μέρες μας να συγχέονται, δημιουργώντας επικίνδυνες παρανοήσεις. Επαναστάτης είναι εκείνος που συμμετέχει σε επανάσταση, δηλαδή σε λαϊκή εξέγερση που αποσκοπεί στην αλλαγή του πολιτικού ή/και του κοινωνικού καθεστώτος και όχι απλώς των προσώπων που ασκούν εξουσία. Βέβαια επαναστάτης χαρακτηρίζεται συνήθως ο εξεγερμένος από την παράταξή του, εφόσον αυτή κερδίσει τον αγώνα της και  καταλάβει την εξουσία, ανατρέποντας την προηγούμενη αρχή. Για τους αντιπάλους […]

today9 Ιανουαρίου, 2015

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%