Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΠΗ’): πώς συντάσσεται το ρήμα αφορώ

today5 Σεπτεμβρίου, 2015

Background
share close

Η χρήση του του ρήματος αφορώ (+σε), που σημαίνει “έχω σχέση, αναφέρομαι, συνδέομαι με κάποιον ή με κάτι”, είναι λογιότερη και πιο προσεγμένη: το ζήτημα αυτό αφορά στην ίδια την επιβίωση του Ελληνισμού. Το αφορώ στην περίπτωση ετούτη διατηρεί την αρχική του σύνταξη, όταν σήμαινε ό,τι και το αποβλέπω σε ή αποσκοπώ σε. Τώρα που έφτασε να σημαίνει «αναφέρομαι σε», μπορεί και να χρησιμοποιείται και χωρίς το σε, ιδίως με τις προσωπικές αντωνυμίες εμένα, εσένα κ.λπ.: τούτο δεν αφορά εσένα, αφορά εμένα. Η χρήση του ρήματος αυτού χωρίς το σε εμφανίζεται κυρίως στη λιγότερο επίσημη και περισσότερο καθημερινή γλώσσα.
Ας σημειωθεί επιπροσθέτως ότι η φράση ως αναφορά (!), που ακούγεται πολλές φορές αντί του όσον αφορά / καθ’ όσον αφορά / σε ό,τι αφορά, είναι εντελώς εσφαλμένη και οφείλεται σε ακουστική παρανόηση.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

The Weeknd, The Chemical Brothers και Take That στο Apple Music Festival

The Weeknd, The Chemical Brothers και Take That προστίθενται στο εντυπωσιακό μέχρι τώρα Line Up του Apple Music Festival 2015 μαζί με Pharrell Williams, One Direction και Florence + The Machine που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα. Φαίνεται πως η Apple θέλει να διαπρέψει και στο χώρο των συναυλιών με το μοναδικό αυτό event που θα πραγματοποιηθεί 19-28 Σεπτεμβρίου στο θρυλικό Roundhouse.

today5 Σεπτεμβρίου, 2015

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%