Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΒ’): η προφορά των διψήφων γγ, γκ και γχ

today24 Ιουνίου, 2016

Background
share close

Τελευταία όλο και συχνότερα ακούς τους ΄Ελληνες, ακόμα και μορφωμένους, να προφέρουν εσφαλμένα τη γλώσσα τους. Συνηθέστατο προφορικό σφάλμα, ακόμα και από γνωστούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς εκφωνητές ή πολιτικούς, ακόμα δυστυχώς και από ηθοποιούς, είναι η προφορά των διψήφων γγ και γκ. Η λέξη π.χ. άγγελος πρέπει να προφέρεται άngelos, με ευκρινέστατο το ν, και όχι άgelos. To ίδιο ισχύει και για τις λέξεις συγγραφή και συγγραφέας. ΄Ολο και συχνότερα ακούς να τις προφέρουν ως sigrafi και sigrafeas, αντί του ορθού sinγrafi και sinγraféas. Το ίδιο και το επίθετο παγκόσμιος δέον να προφέρεται ως pangόzmios. Η λέξη ωστόσο παλιγγενεσία μπορεί να προφέρεται είτε ως palingenesia είτε ως palinjenesia, με το ν όμως στη μέση της λέξης να ακούγεται ευκρινέστατα.

Απεναντίας το δίψηφο γκ, ιδίως στην αρχή των λέξεων δέον να προφέρεται ως g (π.χ. η λέξη τσαγκρουνιά προφέρεται ως tsagrunia και η λέξη γκαζώνω ως gazόno.

Το δίψηφο γχ πρέπει να προφέρεται ως νχ. ΄Ετσι, παραδείγματος χάριν, η ορθή προφορά της λέξης άγχος είναι anχos, της λέξης μελαγχολία είναι melanχolia, της λέξης συγχρονία είναι sinχronia και της λέξης συγχώρηση είναι sinχόrisi.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

Δεν έκλεψαν το «Stairway to Heaven» οι Led Zeppelin

Δικαστήριο του Λος Άντζελες έκρινε ότι οι Led Zeppelin δεν έχουν αντιγράψει το τραγούδι «Stairway to Heaven» από το ορχηστρικό «Taurus» των Spirit. Ο Μάικλ Σκίντμορ, διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων του κιθαρίστα του συγκροτήματος Spirit, Ράντι Καλιφόρνια, εδώ και δύο χρόνια, διεκδικούσε από τους Led Zeppelin αποζημίωση ύψους δύο εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους ενόρκους (τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες), που συνεδρίαζαν από την Τετάρτη, ο τραγουδιστής Ρόμπερτ Πλαντ και ο […]

today24 Ιουνίου, 2016

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%