Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΚΖ’): τα ρήματα βάλθηκα, βιάζομαι, βραχυκυκλώνω και βοηθιέμαι

today26 Μαΐου, 2017

Background
share close

Το ρήμα βάλθηκα δεν αποτελεί παθητικό τύπο του ρήματος βάζω, αλλά έχει τελείως ξεχωριστή έννοια και σημαίνει αρχίζω να κάνω κάτι (π.χ. βάλθηκε να φωνάζει βοήθεια). Επομένως δεν λέμε: αυτό το αντικείμενο βάλθηκε σωστά, αλλά μπήκε (τοποθετήθηκε κ.λπ.) σωστά.

Το ρήμα βιάζομαι, προφερόμενο βιά-ζο-μαι, δεν είναι ο παθητικός τύπος του ρήματος βιάζω, αφού δεν έχει παθητική φωνή, και σημαίνει δείχνω βιασύνη (π.χ. βιάζομαι ν’ αποκτήσω το δίπλωμα οδήγησης). Το ίδιο ρήμα, προφερόμενο βι-ά-ζο-μαι, υπό τη λόγια μετοχή του βεβιασμένος,  χρησιμοποιείται στις μέρες μας ως επίθετο (π.χ. είχε βεβιασμένο χαμόγελο= μη φυσικό, υπό την άσκηση πίεσης, βίας).

Το ρήμα βραχυκυκλώνω χρησιμοποιείται και με την έννοια του βραχυκυκλώνομαι, δηλαδή παθαίνω βραχυκύκλωμα.

Το ρήμα βοηθιέμαι έχει κρατήσει από τον λόγιο τύπο βοηθούμαι  στον σύγχρονο λόγο τη μετοχή του ενεστώτα βοηθούμενος (π.χ. περπατούσε σκυφτός, βοηθούμενος από το μπαστούνι του).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διασκέδαση

THE MOLOCHS | Έρχονται τη Δευτέρα 29 Μαίου στο six d.o.g.s. | Opening Act: Montero & Last Details

Doors open: 21:00 Montero on stage: 21:45 The Molochs on stage: 22:45 Την Δευτέρα 29 Μαΐου στη σκηνή του six d.o.g.s θα εμφανιστούν οι The Molochs. Οι Αμερικάνοι που πήραν το όνομα τους από τον Μολώχ, με πλήρη επίγνωση των θυσιών που έπρεπε να κάνουν για να πετύχουν, και τον Γενάρη του 2017 έβγαλαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, σύμφωνα με το Mojo, το «America's Velvet Glory», έρχονται […]

today26 Μαΐου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%