Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΛΑ’): τα ρήματα ζαχαρώνω, ζεματάω, ζηλεύω και ζημιώνω

today10 Ιουλίου, 2017

Background
share close

Για το ρήμα ζαχαρώνω στα λεξικά αναφέρεται και παθητική φωνή (ζαχαρώνομαι), η οποία όμως δεν συνηθίζεται. Το ρήμα ετούτο σημαίνει κυρίως (για μέλι ή φρούτο κ.λπ.) εμφανίζω κρυστάλλους ζάχαρης (π.χ. ζαχάρωσε το μέλι / το σιρόπι), αλλά καΙ ερωτοτροπώ. Με την πρώτη έννοια απαντάται μερικές φορές και ο τύπος ζαχαριάζω.

Το ρήμα ζεματάω κλίνεται μόνο στον ενεστώτα και στον παρατατικό με τη σημασία του είμαι καυτός (π.χ. ζεματάει ο ήλιος σήμερα). Ο τύπος ζεμάτισα έχει επικρατήσει λόγω ισοδυναμίας με το ζεματίζω, που είναι μεταβατικό (π.χ. η μάνα μου συνηθίζει να ζεματίζει τα μακαρόνια με βούτυρο), ενώ το ρήμα ζεματάω είναι αμετάβατο (π.χ. πρόσεξε που θα πιάσεις την κατσαρόλα γιατί ζεματάει / ζεματάει το νερό / ζεματάω από πυρετό).

Η παθητικής φωνής μετοχή ζηλεμένος του ενεργητικής όμως φωνής ρήματος ζηλεύω χρησιμοποιείται ως επίθετο με την έννοια του ζηλευτού, του αξιοζήλευτου.

Το αμετάβατο και μεταβατικό ρήμα ζημιώνω έχει τη σημασία του ζημιώνομαι (π.χ. έχω ζημιώσει από την επένδυση που πραγματοποίησα). Ωστόσο εμφανίζει και τους παθητικής φωνής  τύπους ζημιώθηκα (π.χ. ζημιώθηκα υπερβολικά από το μαγαζί που άνοιξα) και ζημιωμένος (π.χ. τελικά βγήκε ζημιωμένος απ΄αυτή τη δουλειά).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Ο NG προτείνει

FAME The Musical | Με την υπογραφή του Αλέξανδρου Ρήγα ανεβαίνει το χειμώνα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο | Μεγάλη ανοιχτή ακρόαση 18, 19, 20 Ιουλίου

Ο Αλέξανδρος Ρήγας και το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο θα παρουσιάσουν τη χειμερινή περίοδο 2017-18 το θρυλικό musical «FAME». Fame, το μιούζικαλ - φαινόμενο των τελευταίων ετών, σε μια παράσταση - σταθμό του φετινού χειμώνα. Fame! Πάθος για χορό, πάθος για δόξα! To Fame προκαλεί παγκόσμια λατρεία και εμπνέει εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο. Με το δημοφιλή αλλά ταυτόχρονα και αιρετικό δημιουργό Αλέξανδρο Ρήγα να υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία και ένα λαμπερό […]

today10 Ιουλίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%