Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΛΒ’): τα ρήματα ημερώνω, θάβομαι, θέλω, ισχύω και ισιάζω-ισιώνω

today18 Ιουλίου, 2017

Background
share close

 

Το ρήμα ημερώνω χρησιμοποιείται και με την έννοια του ημερώνομαι, δηλαδή γίνομαι ήμερος  ή γαληνεύω, καταπραϋνομαι, μαλακώνω (π.χ. ο πόνος μου δεν ημερώνει / «κλαίει η καρδιά μου και δεν μερώνει»).

Ως προς το ρήμα θάβομαι, ο τύπος τάφηκα, να ταφώ κτλ. χρησιμοποιείται ως ισοδύναμο του θάφτηκα κυρίως για την έννοια ενταφιάζομαι (π.χ. κατά τον πρόσφατο σεισμό στην Ιταλία πολλοί  θάφτηκαν στα ερείπια των σπιτιών τους).

Η μετοχή ηθελημένος του ρήματος  θέλω χρησιμοποιείται ως επίθετο=σκόπιμος, με πρόθεση (π.χ. ηθελημένη ήταν η παράλειψη ενοχοποιητικών στοιχείων από το φάκελο του κατηγορουμένου).

Από το ρήμα ισχύω είναι εύχρηστη η λόγια μετοχή του ενεστώτα ισχύ-ων, -ουσα, -ον (π.χ. ο ισχύων νόμος, η ισχύουσα νομοθεσία, το ισχύον καθεστώς).

Το ρήμα ισιάζω διαφοροποιείται εννοιολογικά από το ρήμα ισιώνω. Το ρήμα ισιάζω έχει κυρίως την έννοια του κάνω κάτι ίσιο, ενώ το ρήμα ισιώνω σημαίνει γίνομαι ίσιος (π.χ. μετά από μια ολόκληρη ζωή σκυμμένη πάνω από τη σκάφη, σκέβρωσε και δεν μπορεί πια να ισιώσει).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Ο NG προτείνει

9o Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας Δηλώστε συμμετοχή!

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, μετά από την όγδοη συνεχόμενη επιτυχημένη διοργάνωση του σεμιναρίου, προσφέρει στους νέους Έλληνες μαέστρους τη δυνατότητα συμμετοχής στο 9ο Πανελλήνιο Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας  με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 25 έως 30 Σεπτεμβρίου, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου και τη συνδιδασκαλία της μαέστρου και μουσικολόγου Αθανασίας Κυριακίδου. Εκτός από το προχωρημένο […]

today18 Ιουλίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%