Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΤΚ΄): διάφορες περίεργες εκφράσεις στη Νεοελληνική

today21 Ιουνίου, 2020

Background
share close

      Η φράση έχουμε καιρούς και ζαμάνια να σε δούμε σημαίνει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.ç Το ζαμάνι προέρχεται από το τουρκικό zaman.

     Η φράση έγινε το μάλε-βράσε σημαίνει έγινε μεγάλη φασαρία, έγινε το έλα να δεις, χάλασε ο κόσμος. Επίσης μαλι(ο)βράσι. Η φράση προέκυψε από το βάλε βράσε, με ανομοίωση του αρχικού βήτα.

      Η λαϊκή φράση αυτός είναι τρελός ντιπ κατά ντιπ ή ντιπ για ντιπ σημαίνει  πως είναι ολωσδιόλου, ολότελα, παντελώς τρελός. Η αποφατική πρόταση ντιπ φιλότιμο δεν έχει επάνω του ή δεν σκαμπάζει ντιπ από μουσική σημαίνει πως δεν έχει διόλου, ούτε κατ΄ελάχιστο φιλότιμο, πως δεν σκαμπάζει καθόλου από μουσική. Το ντιπ προέρχεται από την Τουρκική dip και την Αρχαία Τουρκική düp.

      Η φράση το ρίχνω στο σορολόπ σημαίνει πως συμπεριφέρομαι ανέμελα και αδιάφορα, πως χαζολογώ ή κάνω ό,τι μου έρχεται στο μυαλό, χωρίς να σκέφτομαι, αδιαφορώντας για τις συνέπειες ή για το σωστό. Το σορολόπ και λαϊκότερα το σορολόπι προέρχεται από το τουρκικό şorolop.

      Η φράση φτάνω στο  τσακίρ κέφι σημαίνει στο μεγάλο κέφι, στην κατάσταση έντονης ευφορίας και ελαφράς μέθης. Το τσακίρ κέφι προέκυψε από το τουρκικό çakirkeyf που σημαίνει τον ελαφρώς μεθυσμένο.

      Η φράση μιλάει τα Αγγλικά τσάτρα-πάτρα σημαίνει κουτσά-στραβά και είναι αντιδάνειο από το τουρκικό çatra-patra, που προέρχεται από το μεσαιωνικό σάταλα-πάταλα.

      Φοίβος Ι. Πιομπίνος     piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Technology

Google will shut down its AI-guided Photos printing service on June 30th

Google’s automated Photos printing service wasn’t long for this world — at least, not in its first incarnation. Droid Life has learned (via The Verge) that Google is shutting down the AI-guided trial service on June 30th. It didn’t say what prompted the closure in a notice to members, but it said it hoped to “evolve this feature” and make it “more widely available.” This isn’t the end, then, even if the service is likely to change. […]

today21 Ιουνίου, 2020

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%