Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΤΚΓ’): η ελληνική γραφή

today22 Ιουλίου, 2020

Background
share close

     Στους αρχαίους ΄Ελληνες υπήρχαν τρεις εναλλακτικοί τρόπο κεφαλαιογράμματης οριζόντιας γραφής:

  1. Ες ευθύ, γραφή οριζόντια από τα αριστερά προς τα δεξιά και από την κορυφή προς τη βάση, την οποία ακολούθησε αργότερα η λατινική και η ρωσική αλφάβητος. Σημειωτέον ότι η απαρχή της γραφής «ες ευθύ» έγινε στο Αιγαίο. Η γραμμική Α (κρητική γραφή) και η γραμμική Β (μυκηναϊκή) διαβάζονταν από τα αριστερά προς τα δεξιά.
  2. Επί τα λαιά, γραφή οριζόντια από τα δεξιά προς τα αριστερά και από την κορυφή προς τη βάση , η οποία αποτελεί τον αρχαϊκό τρόπο γραφής της Ελληνικής,  και είναι ο κύριος τρόπος γραφής των Φοινίκων, που υιοθετήθηκε από τις σημιτικές γλώσσες, όπως  τα εβραϊκά και τα αραβικά. Τη γραφή αυτή είχε επίσης ακολουθήσει η αρχαία Αιγυπτιακή (ιερογλυφική και ιερατική), η συλλαβική Κυπριακή και η Ετρουσκική.
  3. Βουστροφηδόν, εναλλασσόμενη ιωνική  γραφή από τα αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς τα αριστερά, από την κορυφή προς τη βάση, κατά τον  τρόπο της στροφής των βοδιών που οργώνουν το χωράφι. Σημειωτέον  ότι η αντιστροφή της γραφής από τα δεξιά προς τα αριστερά αντιστρέφει αυστηρά και όλα τα γράμματα, μετατρέποντάς τα από ορθά σε ειδωλικά.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος     piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

Νέο Album | Παντελής Κυραμαργιός – «Άνω Θρώσκω»

Ο Παντελής Κυραμαργιός παρουσιάζει το νέο του θεματικό album «Άνω Θρώσκω», που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen. Το album κυκλοφορεί ήδη σε όλα τα φυσικά σημεία πώλησης δίσκων και από σήμερα είναι επίσης διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής. Πιστός στην ιδέα ότι οι τέχνες οφείλουν να συνδιαλέγονται, ο Παντελής Κυραμαργιός συνεργάζεται με τέσσερις καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία και δημιουργεί μαζί τους ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης.  Τα τραγούδια του Παντελή Κυραμαργιού γίνονται πίνακες ζωγραφικής από τον Γρηγόρη […]

today22 Ιουλίου, 2020

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%