Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΚΓ’): τα σχεδόν ομόηχα ουσιαστικά «βρόγχος» και «βρόχος»

today17 Οκτωβρίου, 2013

Background
share close

Είναι δύο διαφορετικές στην ετυμολογική προέλευση και τη σημασία τους λέξεις , οι οποίες συχνά συγχέονται σημασιολογικά.

Ο βρόγχος δηλώνει στην ιατρική καθεμιά από τις δύο διακλαδώσεις της τραχείας, από τις οποίες η καθεμία εκτείνεται σε κάθε έναν από τους δύο πνεύμονες: άνω λοβιαίος και κάτω λοβιαίος βρόγχος. Απ’ αυτή τη λέξη παράγονται πολλές άλλες όπως π.χ. βρογχεκτασία, βρογχικός, βρόγχιο ή βρογχιόλιο, βρογχίτιδα, βρογχοδιασταλτικός, βρογχοπνευμονία, βρογχοσκόπηση, βρογχοσκόπιο, βρογχόσπασμος, βρογχοτομία.

Ο βρόχος δηλώνει τη θηλιά με μετακινούμενο κόμπο που σφίγγει, όσο τραβιέται το σχοινί, το λαιμό του ανθρώπου και τον οδηγεί στο θάνατο (ό,τι συμβαίνει με τον απαγχονισμό). Δηλώνει επίσης το σύνολο κλάδων δικτύου, που η διαδοχή τους αποτελεί κλειστή διαδρομή: βρόχος ανατροφοδότησης. Στην ιατρική δηλώνει μιαν ανθεκτική κατασκευή (συνήθως ταινία ή πλέγμα) που χρησιμοποιείται για περιτύλιξη και ακινητοποιήση σπασμένου ή εξαρθρωμένου μέλους του ανθρώπινου σώματος.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinosblogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μουσική

Δείτε το καινούργιο βίντεο κλιπ της Zαζ

Η Zαζ είναι μια πρωτοποριακή καλλιτέχνις, την οποία γνωρίσαμε και αγαπήσαμε με το τραγούδι "Je Veux" που σημείωσε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Αυτή τη φορά η Zαζ επιστρέφει με νέο single και βίντεο κλιπ για να αποδείξει και πάλι την αξία της. Πρόκειται για μια μελωδική μπαλάντα, την οποία έγραψε και συνέθεσε ο Jean-Jacques Goldman για την Zαζ αφού έμαθε για την εθελοντική δράση της στο κίνημα των Γάλλων πολιτών με την ονομασία […]

today17 Οκτωβρίου, 2013 1

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%