Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΛΖ’): η πρόθεση “σε”

today25 Φεβρουαρίου, 2015

Background
share close

Η πρόθεση σε (σ’) μπροστά από τα άρθρα που αρχίζουν από ταυ (γενική και αιτιατική): του, της, το(ν), τη(ν), το, των, τις, τα, σχηματίζει τους τύπους: στου, στης, στον, στην, στο, στων, στους, στις, στα, π.χ.: στου αδελφού μου το σπίτι, στης αγοράς τα μανάβικα, στον αφρό της θάλασσας, στην είσοδο της πολυκατοικίας, στο κατάστρωμα του πλοίου, στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, στους πρόποδες του Ολύμπου, στις πλακιώτικες αυλές, στα μαρμαρένια αλώνια.
Προσοχή! Δεν πρέπει να συγχέεται η πρόθεση σε με την αντωνυμία σου. Η αντωνυμία σου μπροστά από τα άρθρα που αρχίζουν από ταυ γράφεται χωριστά και με έκθλιψη: σ’ το λέω (σου το λέω), σ’ το διάλεξα (σου το διάλεξα), σ’ τη φέρνω (σου τη φέρνω), σ’ τα φέρνω (σου τα φέρνω) κτλ.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Τεχνολογία

H συμφωνία της Apple με την Samsung για την παραγωγή των επόμενης γενιάς RAM Chips

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση της Korea Times, η Samsung ήρθε σε συμφωνία με την Apple για την παραγωγή και διάθεση των νέων 20nm LPDDR4 DRAM chips. Σύμφωνα με αυτή τη νέα συμφωνία, βλέπουμε πως μάλλον η Samsung θα είναι εκείνη που θα παράγει τα επόμενης γενιάς chip για την RAM του νέου iPhone τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα η Korea Times αναφέρει το εξής: The agreement comes a few […]

today25 Φεβρουαρίου, 2015

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%