Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΟΔ’): το ρήμα βάλλω

today23 Σεπτεμβρίου, 2019

Background
share close

       Το ρήμα βάλλω συντίθεται  -και διατηρείται στη χρήση μέχρι σήμερα- και με τις 18 κύριες προθέσεις της  Αρχαίας, ήτοι τις 6 μονοσύλλαβες και τις 12 δισύλλαβες: εμ-βάλλω, εισ-βάλλω, εκ-βάλλω, συμ-βάλλω, προσ-βάλλω, προ-βάλλω, ανα-βάλλω, κατα-βάλλω, δια-βάλλω, μετα-βάλλω, παρα-βάλλω, αντι-βάλλω, αμφι-βάλλω, επι-βάλλω, περι-βάλλω, απο-βάλλω, υπο-βάλλω και υπερ-βάλλω. Συχνά και με δύο προθέσεις: προ-υπο-βάλλω, παρ-εμ-βάλλω, προσ-επι-βάλλω, αντι-κατα-βάλλω κ.ά. Σε μικρότερη έκταση το ίδιο συμβαίνει και με το ρήμα θέτω.

     Ο αόριστος του βάλλω γράφεται με ένα -λ-: ανέβαλα –  να/θα αναλάβω ( μία  φορά, χωρίς διάρκεια ή επανάληψη), ενώ ο παρατατικός με δύο -λλ-: ανέβαλλα – να/θα αναβάλλω (πολλές  φορές, επανειλημμένως, με διάρκεια). Για να αποφεύγεται η σύγχυση ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο και ανάμεσα σε τύπους με το να/θα, ως ενεστώτας και παρατατικός του απλού ρήματος χρησιμοποιείται το ρήμα βάζω: βάζω, έβαζα να/θα βάζω –   έβαλα, να/θα βάλω. Ο αρχαίος ενεστώτας και ο παρατατικός  (βάλλω / έβαλλα) χρησιμοποιούνται με τη σημασία του ρίχνω, επιτίθεμαι, πλήττω (βάλλω εναντίον κάποιου).

         Φοίβος Ι. Πιομπίνος     piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Διασκέδαση

Ο Αντώνης Απέργης στο Γυάλινο Up Stage. Συμμετέχει η Λουκία Αλευρά

Ο Αντώνης Απέργης στο Γυάλινο Up Stage Συμμετέχει η Λουκία Αλευρά Παρασκευή 11 Οκτωβρίου Ο καταξιωμένος μουσικός, συνθέτης και στιχουργός Αντώνης Απέργης, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες, ενώ διακρίθηκε και στις προσωπικές του δουλειές.  Στην εμφάνιση του στο Γυάλινο Up Stage, στις 11 Οκτωβρίου, μας καλεί σε μια βραδιά που θα μας κάνει θαλασσοπόρους, μέσα από ένα γοητευτιό μουσικό ταξίδι που θα αγγίξει τις εσωτερικές μας χορδές. Με επιρροές από ζωντανούς μουσικούς […]

today23 Σεπτεμβρίου, 2019

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%