Φοίβος Πιομπίνος

Περί της γενετικής σύστασης (DNA) των Ελλήνων

today30 Ιουλίου, 2020

Background
share close

Στο έργο του Ιστορία της χερσονήσου της Πελοποννήσου κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και αργότερα στο Περί της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων,  ο Γιάκομπ φίλιπ Φαλμεράιερ  (Fallmerayer, 1790-1861) διατυπώνει την άποψη ότι οι ΄Ελληνες της εποχής του δεν κατάγονται από τους αρχαίους ΄Ελληνες, αλλά ότι προέχονται από  σλαβικά φύλα που εισέβαλαν στην Ελλάδα μεταξύ του 6ου και του 8ου μ.Χ. αιώνα,  μετά την επίθεσή τους εναντίον της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ή Αλβανών που μετανάστευαν και εξαπλώθηκαν κατά διαδοχικά κύματα  στην Ελλάδα κατά τον ύστερο μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους. Αναφέρει μάλιστα πως «ούτε μία σταγόνα αίματος, γνήσιου ελληνικού αίματος, δεν ρέει στις φλέβες των χριστιανών κατοίκων της σημερινής Ελλάδας».

       Ως γνωστόν, η εθνοτική ιθαγένεια είναι θέμα πολιτισμού, παιδείας, γλώσσας, συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού, και δεν εντοπίζεται στο DNA ή στο αίμα. Επειδή όμως  η θεωρία του Φαλμεράιερ έχει βιολογικό υπόβαθρο, θα πρέπει η φυσική συνέχεια των Ελλήνων να εξεταστεί και με γενετικά στοιχεία, που προκύπτουν από γενετικές έρευνες. Σύμφωνα με το κλασικό βιβλίο γενετικής του ανθρώπου The History and Geography of Human Genes, φανερή είναι η γενετική κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων στους  Νεοέλληνες  καθώς και στους κατοίκους γειτονικών ευρασιατικών πληθυσμών περιοχών που είχαν αποικιστεί κατά την αρχαιότητα από ΄Ελληνες. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται εκείνες που αρχίζουν από τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, εκτείνονται στη νότια Ιταλία (Καλαβρία, Απουλία) και τη Σικελία,  δηλαδή τη Magna Graecia, και καλύπτουν μέρος και της Κεντρικής Βαλκανικής. Με βάση αυτών των γενετικών στοιχείων, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει, σε αντίθεση με τις απόψεις του Φαλμεράιερ, ότι μέρος της γενετικής σύστασης των γειτονικών νοτιοσλαβικών πληθυσμών οφείλεται στη διείσδυση ελληνικών πληθυσμιακών ομάδων σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Γενετική έρευνα διεθνούς επιστημονικής ομάδας για την καταγωγή των Ελλήνων της Πελοποννήσου, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Journal of Human Genetics  στις 8 Μαρτίου  2020, συμπεραίνει πως οι  Πελοποννήσιοι  έχουν ισχυρότερη γενετική σχέση με άλλους νοτιοευρωπαϊκούς πληθυσμούς (Σικελούς και Νοτιοιταλούς)  παρά με τους Σλάβους. Σε μελέτη εξάλλου του περιοδικού Nature, οι γενετιστές ερευνητές συμπέραναν πως υπάρχει φυλετική σύνδεση των Ελλήνων της μυκηναϊκής περιόδου με τους σύγχρονους ΄Ελληνες, όχι όμως  σε βαθμό «φυλετικής απομόνωσης» προς τους γειτονικούς πληθυσμούς. Γενετικά, οι ΄Ελληνες, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν  σημαντικά από άλλους λαούς, αλλά  απεναντίας μετέδωσαν το DNΑ τους και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εξάλλου, η γενετική σύσταση των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρά καυκάσια φυλή, δηλαδή λευκή φυλή. Τούτο σημαίνει πως η συνεισφορά άλλων πληθυσμιακών ομάδων, εκτός της λευκής,  στη γενετική σύσταση των Ελλήνων αποτελεί ελάχιστο ποσοστό μικρότερο του 0,5%, οπότε καταρρίπτεται αυτομάτως η θεωρία περί της  «μαύρης Αθηνάς».

     Σημειωτέον ότι ακόμα  και σήμερα το γενετικό πρότυπο της πρώην Magna Graecia αντιγράφει σχεδόν πιστά τον ελληνικό εποικισμό κατά την προ-ρωμαϊκή εποχή. Με άλλα λόγια, η βιολογική συνέχεια και γενετική ομοιότητα μεταξύ της Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας επιμένει χρονικά εδώ και 2.500 χρόνια παρά τις διαφορές στην ιστορική τους πορεία (απουσία εισβολών Σλάβων και τουρκικής κυριαρχίας) μετά την κατάλυση των βυζαντινών κτήσεων στην ιταλική χερσόνησο. Το ελληνικό γενετικό υλικό, εκτός που «μοιάζει» πολύ με αυτό των Ιταλών, μοιάζει λιγότερο βέβαια με των Γάλλων και με ένα ποσοστό των Ισπανών, όχι όμως και με των Τούρκων όπως θα περίμενε κανείς λόγω της μακραίωνης Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα εξάλλου  με πιο πρόσφατες γενετικές έρευνες, οι ΄Ελληνες διακρίνονται γενετικά από τους Σλάβους σε πλήρη αντίθεση με τις λανθασμένες απόψεις του Φαλμεράιερ που υποστήριζε πως οι πρόγονοι των σύγχρονων Ελλήνων είναι οι Σλάβοι. Επίσης μπορεί οι Τούρκοι να έχουν ελληνικά γενετικά στοιχεία, όμως οι ΄Ελληνες δεν έχουν τουρκικά. Ελληνικό γενετικό υλικό φέρουν, παραδόξως θα έλεγε κανείς,  εκτός από τους κατοίκους όλων των μεσογειακών και άλλων περιοχών όπου διέπρεψαν οι αρχαίοι ΄Ελληνες, οι Βάσκοι  και οι Ιρλανδοί. Σύμφωνα ωστόσο με την ιρλανδική μυθολογία, η γένεση της ιρλανδικής  εθνότητας ανάγεται σε  Τρωαδίτες, και η μυθολογία σπάνια λαθεύει ή ψεύδεται.

      Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%