Φοίβος Πιομπίνος

Ποια είναι η Ευρώπη μας

today1 Δεκεμβρίου, 2013

Background
share close

      Προ ετών είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος, ιδίως στην Ελλάδα, από την “Ιστορία της Ευρώπης”, η οποία είχε γραφεί κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και η οποία όριζε ως σημείο εκκίνησής της την ηγεμονία του Καρλομάγνου και όχι όπως θα ανέμενε κανείς την Αρχαία Ελλάδα ή έστω τη Ρώμη. Βρίσκω πολύ ορθή αυτή την τοποθέτηση, αφού το μέγιστο τμήμα της Ευρώπης, και πάντως όλη η Δυτική Ευρώπη πλήν του μεσογειακού της τμήματος, στα χρόνια του Καρλομάγνου  θεμελιώθηκε και από την εποχή του Καρλομάγνου έλκει την καταγωγή της. ΄Αλλωστε, όπως έχω και άλλοτε υποστηρίξει, η Ελλάδα δεν ανήκε ποτέ στην Ευρώπη, αλλά μάλλον η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η ηγήτωρ όλης της Πρόσω και Εγγύς Ανατολής. Και μπορεί τα βασικά θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού να είναι, όπως διατείνεται και ο Αυστραλός Τζον Χιρστ,  οι γνώσεις που κληροδοτήθηκαν από την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, με τη χροιά που  έλαβαν από τον Χριστιανισμό, όμως τελικά επεκράτησε η κουλτούρα των γερμανικών βαρβαρικών φύλων, που επί αιώνες κατέκλυσαν την Ευρώπη και κατέλυσαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

΄Οταν  οι Βησιγότθοι, η μεγάλη γερμανική φυλή των Γότθων, που διαιρείται στην τευτονική φυλή (Φράγκοι, Αλαμανοί, Βουργούνδιοι, Λογγοβάρδοι,   Σάξωνες,   Λομβαρδοί,  κ.ά.) και τη γοτθική φυλή (Σκανδιναβοί, Νορμανδοί κ.ά.) εισέβαλαν το 406 μ.Χ. στη ρωμαϊκή Γαλατία, δεν ήξεραν ούτε να διαβάζουν ούτε να γράφουν, εκτός από τον κλήρο, αλλά ούτε και να καλλιεργούν τη γη. Από το 150 μ.Χ. είχαν αρχίσει να κινούνται προς δυσμάς και προς το Νότο, πιεζόμενοι από τους εξ ανατολών Ούνους.  Τον Γ’ αιώνα είχαν καταστεί επίφοβοι πειρατές. Το 450 κατέλαβαν μαζί με τους ΄Αγγλους τη Βρετανία, δημιουργώντας έτσι στην Ευρώπη ένα απέραντο βαρβαρικό πλέγμα. Η επέλαση των Γότθων στην Ευρώπη  έμεινε στην ιστορία ονομαστή ως «Επιδρομές των Βαρβάρων» (376-526 μ.Χ.) και είχε ως συνέπεια την καταστροφή του Ρωμαϊκού Κράτους (5ος αι.), την κατάλυση του ρωμαϊκού πνεύματος και τη νέα διαμόρφωση της Δυτικής Ευρώπης.  Μόλις τον Η’ αιώνα  εκχριστιανίστηκαν όλοι οι Γότθοι.

Στη Γαλατία, κατά τη Μεροβίνγκια εποχή, οι Φράγκοι υπήρξαν   σκληροί, βάναυσοι και βάρβαροι.  Παντού βασίλευε η αταξία, τα δικαστήρια που είχαν δημιουργήσει οι Ρωμαίοι για την παροχή δικαιοσύνης εξαφανίστηκαν, οι άνθρωποι προσέφευγαν στην αυτοδικία και δεν λειτουργούσαν σχολεία. ΄Οταν ο Καρλομάγνος, γιος του αγράμματου πρώτου βασιλέα των Καρολινγκίων  Πεπίνου του Βραχέος,  στέφθηκε το 800 αυτοκράτορας στον ΄Αγιο Πέτρο της Ρώμης από τον πάπα, δεν ήξερε ούτε την υπογραφή του να βάζει. Το 800 μ.Χ. είναι μία ημερομηνία-σταθμός για τα γερμανικά φύλα, αφού ορίζεται ως το έτος ίδρυσης του Πρώτου Ράιχ, δηλαδή της Πρώτης (Γερμανικής) Αυτοκρατορίας, η οποία διήρκεσε ώς  το 1806.  Το 1871 συστήθηκε υπό την  ηγεμονία του Γουλιέλμου Α’ της Πρωσίας και τη σιδηρά καγκελαρία του ΄Οττο φον Μπίσμαρκ (1815-1898) το Δεύτερο Ράιχ, το οποίο διήρκεσε ώς τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου το 1918 και επανασυστήθηκε το 1933 ως Τρίτο Ράιχ από τον ΄Αντολφ Χίτλερ.

Από την παραπάνω συντομότατη ιστορική αναδρομή καταδεικνύεται πως ολόκληρη η δυτική και η βόρεια Ευρώπη προέρχεται από ένα συνονθήλευμα Γότθων και Ούνων, καθώς επίσης και των εξιουδαϊσμένων Χαζάρων, απογόνων μιας τουρκικής φυλής του Καυκάσου, οι οποίοι απλώθηκαν σε ολόκληρη την Κεντρευρώπη και τις σλαβικές χώρες, έγιναν ευρύτερα γνωστοί ως Ασκενάζι και μιλούσαν μια γερμανοεβραϊκή γλώσσα, τα Γίντις (yidish) [βλ. ΄Αρτουρ Κέστλερ, Δέκατη Τρίτη Φυλή. Η αυτοκρατορία των Χαζάρων και η κληρονομιά τους, μτφρ Γιώργου Σαραφιανού, εκδ.  Χατζηνικολή, 1978]. Αξιοσημείωτο είναι ότι όπως οι τευτονικής καταγωγής Φράγκοι υπερίσχυσαν των κελτικών φυλών στη Γαλλία δίνοντάς της το όνομά τους, έτσι και οι σκανδιναβικής προέλευσης Ρως έδωσαν το όνομά τους στις σλαβικές περιοχές που κατέλαβαν στην Ανατολική Ευρώπη. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση αποτελούν οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, οι χώρες στις οποίες φύεται η ελιά της Αθηνάς. Σημειωτέον επίσης πως οι Ρωμαίοι δεν  διάβηκαν ποτέ τον Ρήνο ποταμό. Εξάλλου θεωρώ χρήσιμο να υπενθυμίσω  ότι ειδικότερα οι ΄Ελληνες δεν  εβίωσαν τον δυτικό μεσαίωνα, αφού στα μέρη μας ήκμασε την αντίστοιχη περίοδο η λαμπερή Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos blogspot.com

 

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%