Φοίβος Πιομπίνος

Ποια ήταν η Χαρίκλεια Δασκαλάκη;

today8 Νοεμβρίου, 2019 1

Background
share close

Η Χαρίκλεια Δασκαλάκη (ή Δασκαλάκαινα ή Δασκαλοχαρίκλεια) κόρη, σύζυγος και μάνα πολεμιστών, καταγόταν από τα Χάρκια του Ρεθύμνου, αλλά πρέπει να γεννήθηκε, άγνωστο πότε, στο Τολό Ναυπλίου όπου είχε καταφύγει ο πατέρας της Πέτρος Αρκαδιώτης, ο οποίος σκοτώθηκε στην Επανάσταση του Εικοσιένα. Η Χαρίκλεια είχε παντρευτεί τον Μιχαήλ Δασκαλάκη από την Αμνάτο του Ρεθύμνου όπου και έζησε. Απέκτησε 13 παιδιά, από τα οποία επέζησαν τέσσερις θυγατέρες και τρεις γιοι, ο Γιώργος, ο Αντώνης και ο Κωνσταντίνος, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Κρητική επανάσταση του 1866-1869.

      Η Χαρίκλεια Δασκαλάκη, σκληροτράχηλη και αδάμαστη, πρωταγωνίστηκε κατά την πολιορκία της Μονής Αρκαδίου από τους Τούρκους. Οι οπλαρχηγοί που βρίσκονταν πολιορκημένοι στη μονή,  με προεξάρχοντα τον ηγούμενο Γαβριήλ, αποφάσισαν  με τη σύμφωνη γνώμη της Χαρίκλειας να αντιταχθούν στην επίθεση του Μουσταφά Πασά μέχρις εσχάτων. Πλάι στον  γιο της τον Κωνσταντίνο που ήταν 24 ετών, πολεμούσε και εμψύχωνε τους συμπολεμιστές της με το θάρρος της. Όταν εχθρική σφαίρα πλήγωσε τον Κωνσταντίνο, «για τόσο μικρό πράγμα» του είπε η Χαρίκλεια και τον ενθάρρυνε να σηκωθεί και να πάρει το όπλο του. ΄Ομως  τα φυσίγγια τους εξαντλήθηκαν. Τότε η Χαρίκλεια βγήκε από το κελί από όπου πολεμούσε και, υπό τον καταιγισμό σφαιρών, έτρεξε προς το πτώμα τούρκου στρατιώτη, πήρε τα φυσίγγια του κι επέστρεψε στο κελί. Επίσης τρεις φορές έτρεξε και αναστήλωσε τη σημαία του οπλαρχηγού γιου της, την οποία κατέρριπταν οι εχθρικές σφαίρες και η οποία έφερε τα γράμματα Κ (Κρήτη), Ε (΄Ενωσις), Ε (Ελευθερία) και Θ (θάνατος).  Στο τέλος κι αφού ο ιστός της είχε καταστραφεί, τη δίπλωσε και την κράτησε πάνω της.

      Μετά την ανατίναξη της Μονής και την κατάληψή της, η Χαρίκλεια Δασκαλάκη που επέζησε του ολοκαυτώματος, πιάστηκε αιχμάλωτη μαζί με τον γιο της, τον οποίο είδε να θανατώνεται δια λογχισμών από τους Τούρκους. Τελικά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει στη Σύρο. Από τη Σύρο πέρασε στην Αθήνα όπου και πέθανε, άγνωστο πότε.

      Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%