Φοίβος Πιομπίνος

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Κοκκίνης;

today12 Δεκεμβρίου, 2016

Background
share close

Ο τειχοποιός-αρχιτέκτονας Μιχαήλ Κοκκίνης γεννήθηκε άγνωστο πότε στη Χίο. Σπούδασε στη Βιέννη ή κατ΄άλλους στη Γαλλία. Γνώριζε Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Ρουμανικά. Από το 1810 ώς το 1821 δίδαξε μαθηματικά, γεωδαισία, σχέδιο και Γερμανικά στην Ανωτέρα Ελληνική Σχολή του Βουκουρεστίου. ΄Ηταν μυημένος στη “Φιλική Εταιρεία” και συμμετείχε στην επανάσταση της Μολδο-Βλαχίας υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη (1792-1828). Μετά την ήττα στη Μάχη του Δραγατσανίου πήρε την απόφαση να κατέβη στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο 1823 φτάνει μέσω της Ιταλίας στο Μεσολόγγι.
Η πρώτη συνεισφορά του Μιχαήλ Κοκκίνη ήταν στη Δεύτερη Πολιορκία του Μεσολογγίου (20 Σεπτ. – 30 Νοεμβρ. 1823), η οποία τελικά περιορίστηκε στην πολιορκία του Αιτωλικού. Ο Κοκκίνης είχε αναλάβει την ενίσχυση της πόλης ήδη από τον Μάρτιο 1823 και ολοκλήρωσε το έργο του μετά τη Δεύτερη Πολιορκία, στα τέλη του 1824. Το έργο αυτό υπήρξε ένας αληθινός άθλος για τις δυνατότητες και τα μέσα εκείνων των χρόνων. Ωστόσο το Μεσολόγγι δεν μετατράπηκε ποτέ σε κάστρο ή φρούριο, οι δε αγωνιστές το ονόμαζαν γελαδομαντρί και ο Ιμπραήμ πασάς περιφρονητικά φράχτη. Η πραγματικότητα πάντως είναι πως ο φράχτης αυτός άντεξε στις καθημερινές επιθέσεις του εχθρού με τις χιλιάδες βλήματα και βόμβες, και μόνο η πείνα τσάκισε τους πολιορκουμένους.
Ευγνώμονες οι Μεσολογγίτες ανακήρυξαν στις 17 Ιανουαρίου 1825 τον Μιχαήλ Κοκκίνη επίτιμο πολίτη της πόλης τους. Στις 4 Μαρτίου 1825 το Υπουργείο Πολέμου του απένειμε το βαθμό του χιλίαρχου.Κατά την Τρίτη Πολιορκία του Μεσολογγίου (Απρ. 1825) συνέχισε ο Κοκκίνης τις προσπάθειές του για την οχύρωση της πόλης. Χάθηκε στην ΄Εξοδο (Απρ. 1826).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%