Φοίβος Πιομπίνος

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Άβλιχος;

today6 Φεβρουαρίου, 2018

Background
share close
Γεώργιος Άβλιχος

Ο λόγιος, ποιητής, μουσικοσυνθέτης και κυρίως ζωγράφος Γεώργιος ΄Αβλιχος γεννήθηκε το 1842 και κατ’ άλλους το 1838 στην Τεργέστη. Μητέρα του ήταν η σλοβενικής καταγωγής Γερτρούδη Πρίμιτζ, η οποία γύρω στο 1850 μετοίκησε στην Κεφαλονιά, όπου  το 1851 παντρεύτηκε τον ληξουριώτη έμπορο Γεώργιο Θ. ΄Αβλιχο, πατέρα του ποιητή και αναρχικού Μικέλη ΄Αβλιχου, του οποίου το όνομα έλαβε ο εννιάχρονος Γεώργιος. Σπούδασε ζωγραφική σε σχολή ελευθέρων σπουδών αλλά και νομικά στη Νάπολη της Ιταλίας. Τις καλλιτεχνικές σπουδές του τις συνέχισε στη Γερμανία, για να επιστρέψει κατόπιν στην Κεφαλονιά, όπου εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στο Αργοστόλι, παραδίδοντας ταυτόχρονα και μαθήματα ζωγραφικής. Ως ζωγράφος καταπιάστηκε κυρίως με προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και ηθογραφικές σκηνές, και κατατάσσεται στους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής του 19ου αιώνα. Τα πρωιμότερα γνωστά σε εμάς έργα του είναι ζωγραφισμένα το 1878, όταν ο καλλιτέχνης ήταν γύρω στα σαράντα του χρόνια, γεγονός που δείχνει πως επιδόθηκε κάπως αργά στη ζωγραφική. Η τέχνη του αντανακλά τον ακαδημαϊκό ρεαλισμό της Ιταλικής Σχολής της εποχής του. Το έργο του είναι γεμάτο απαισιοδοξία και σε αυτό εκδηλώνει την ευαίσθητη πλευρά της προσωπικότητάς του. Οι προσωπογραφίες του κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Το συγγραφικό του έργο ο Γεώργιος ΄Αβλιχος το έγραψε στη δημοτική γλώσσα. Το 1883 παρουσίασε στο κοινό του Αργοστολίου το έμμετρο δράμα του Η καταστροφή των Ψαρών. Εξάλλου ασχολήθηκε με τη μελοποίηση ποιημάτων. Τα τελευταία χρόνια του βίου του υπήρξαν δύσκολα λόγω τόσο των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε όσο και της κλονισμένης του υγείας. Πέθανε το 1905 και κατ’ άλλους το  1909 στο Αργοστόλι.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Σινεμά - TV

O Μπιλ Μάρρεϋ (Bill Murray) όχι μόνο θα έρθει στην Αθήνα, αλλά και θα τραγουδήσει στο Ηρώδειο

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στις 19 Ιουνίου. Τα νέα που φέρνει η ανακοίνωση του προγράμματος για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι συναρπαστικά και δεν υπερβάλλουμε. Πότε άλλοτε είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον ίδιο τον Μπιλ Μάρεϊ  ζωντανά επί σκηνής και μάλιστα σε ένα ρόλο αλλιώτικον από τους άλλους; Στις 19 Ιουνίου οι Bill Murray, Jan Vogler and friends Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής […]

today6 Φεβρουαρίου, 2018

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%