Φοίβος Πιομπίνος

Ποιος ήταν ο Ιγνάτιος φον Ρούδχαρτ;

today16 Ιουλίου, 2017

Background
share close

Ο Ιγνάτιος φον Ρούντχαρτ, και επί το ελληνικώτερον Ρούδχαρτ, (Ignaz von Rudhart, Βάισμαϊν 1790- Τεργέστη 1838), ένας βαυαρός νομομαθής και πολιτικός, διετέλεσε, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται παράξενο, πρωθυπουργός της Ελλάδας, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα. Προηγουμένως είχε διατελέσει καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βύρτσμπουργκ και είχε εκλεγεί  τρεις φορές (το 1825, το 1828 και το 1831) στη Βουλή της Βαυαρίας.

΄Οταν ο βασιλιάς ‘Οθων επέστρεψε από τη Γερμανία στην Ελλάδα, μετά το γάμο του το 1837 με την Αμαλία φον ΄Ολντενμπουργκ (1818-1875),  συμπαρέλαβε τον Ρούδχαρτ για τετραετή θητεία στην Αθήνα προκειμένου να τον καταστήσει διάδοχο του αντιβασιλέα ΄Αρμανσμπεργκ (Joseph Ludwig von Armansberg, 1787-1853). ΄Ομως ο Ρούδχαρτ αγνοούσε ως ήταν φυσικό παντελώς τη χώρα μας και ήταν άπειρος ως προς τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Επιπλέον ήταν κηρυγμένος οπαδός της πολιτικής της Αυστρίας, την οποία αντιπαθούσε ο ελληνικός λαός. Τούτο είχε ως συνέπεια να έλξει τη δυσμένεια των άλλων πρέσβεων και μάλιστα του πρέσβη Λάυονς της Αγγλίας. Τη δυσμένεια κατά του πρωθυπουργού επαύξησαν και άλλα αίτια, όπως η στάση των εμπόρων της Πάτρας που δεν ήθελαν να πληρώσουν τους φόρους προς το Δημόσιο, η κατά σύμπτωση έκδοση του πολύκροτου έργου του Φαλμεράυερ (Jacop Philipp Fallmerayer, 1790-1861) σχετικά με τη φυλετική καταγωγή τών νεότερων Ελλήνων, η δια νόμου περιστολή της ελευθεροτυπίας κ. ά. Εξάλλου, λόγω του συγκεντρωτισμού των εξουσιών στο πρόσωπο του βασιλιά, ο Ρούδχαρτ ήρθε αρκετές φορές σε προστριβές μαζί του κι έπεσε στη δυσμένεια και της βασίλισσας Αμαλίας. ΄Ολα αυτά συνέτειναν στο να εξεγερθεί η κοινή γνώμη κατά του γερμανού πρωθυπουργού, ο οποίος αναγκάστηκε να απέλθει από την Αθήνα, αφού παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο μόνο ένα δεκάμηνο, κατά το χρονικό διάστημα 2 Φεβρουαρίου-8 Δεκεμβρίου 1837. Επιστρέφοντας στο Μόναχο πέθανε στην Τεργέστη το 1838 μόλις 48 ετών.  Η Ελλάδα υπήρξε τελικά μοιραία για τον σύντομο  βίο και την πολιτεία του Ιγνάτιου φον Ρούδχαρτ.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Νικόλας Νούλας

Song to Song

Ο Tέρενς Μάλλικ ( Badlands, Tree of Life, Thin Red Line) παρουσιάζει μία ακόμα ταινία σε σενάριο του ιδίου , ως συνήθως, με πρωταγωνιστές τους: Ράιαν Γκόσλινγκ (Ryan Gosling), Μίχαελ Φάσμπεντερ (Michael Fassbender), Rooney Mara και Νάταλυ Πόρτμαν (Nataly Portman). Είναι δύσκολο κάποιος να αναφέρει με λίγα λόγια την υπόθεση μίας ταινίας του Mάλλικ, αλλά συνοπτικά αυτή αφορά την μουσική συνεργασία των Γκόσλινγκ και Φάσμπεντερ αλλά και δύο ερωτικά τρίγωνα που προκύπτουν στη […]

today16 Ιουλίου, 2017

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%