Μαρία Παπαϊωάννου

Ο αγαπημένος Ηλίας Λιούγκος: «Αν δεν είχα γνωρίσει τον Χατζιδάκι θα ήταν μάταιο το πέρασμα μου από αυτό τον κόσμο!»

today15 Νοεμβρίου, 2019

Background
share close

Φωνή από τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής μουσικής! Η επιτομή του μη κυκλωματικού καλλιτέχνη! Σπάνιο ήθος! Με τόσο ταλέντο και ιστορία! Χάρηκα από καρδιάς την συνάντηση μας!

«Αισθάνομαι υπεύθυνος για τους ακροατές, και το κοινό που με παρακολουθεί και δεν θα τους προδώσω ποτέ!» είπε.

«Η παρουσίαση του εαυτού σας σε πρώτο πρόσωπο που βρήκα στο διαδίκτυο, είναι όλο πνεύμα και ανθρωπιά!» ακούσαμε να λέει ο Ισίδωρος Πάτερος παρουσιάζοντας τον Ηλία Λιούγκο στην εκπομπή «Ήχος το Τελικό Σύνορο».

Μας είπε ότι δούλεψε σαν σιδεράς στο Πολύτροπο μόνο και μόνο για να μπορέσει να πλησιάσει τον Χατζιδάκι!  Όμως δεν τα κατάφερε!  Και κάποια μέρα πηγαίνοντας για άσχετο λόγο στο μαγαζί, ο υπεύθυνος του χώρου του έδωσε να μεταφέρει κάτι στο σπίτι του Χατζιδάκι!  Έτσι συνωμότησε το σύμπαν και γνωρίστηκαν!  «Αν ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος  περνούσε ένα λεπτό πριν ή μετά από μένα, η συνάντησή μας δεν θα συνέβαινε!»

Μέχρι τα δώδεκα του χρόνια άκουγε μόνο Ηπειρώτικα  στο χωριό! Στα Γιάννενα στην συνέχεια ανακάλυψε και άλλες μουσικές της εποχής! Αλλά η αποκάλυψη ήταν η φωνή της Φλέρυς! Της έγραψε το πανέμορφο «Νανούρισμα!» Τα Λιανοτράγουδα από τον Μεγάλο Ερωτικό ήταν σοκ! Έτσι έμαθε για την ύπαρξη του Μάνου Χατζιδάκι! Το πρώτο τραγούδι που τραγούδησε στον Χατζιδάκι ήταν το «Είμαι αετός χωρίς φτερά!»

«Ο Χατζιδάκις μας μετέδιδε κάτι από την μαγεία του! Μας εκμαίευε τον καλύτερο εαυτό μας!  Είχε το τρίτο μάτι! Ήταν υπερβατικός!  Ήταν πάντα το 100%! Ήταν πολύ μεγάλο ταλέντο! Το ταλέντο έτρεχε από τα μπατζάκια του! Πέντε ανθρώπους έβλεπε καθημερινά, μεταξύ των οποίων και εμένα, επί 20 χρόνια!

“Αυτό που ξέρω δεν ξέρω να το διδάξω, ανησυχώ μήπως δεν ξαναγράψω, δεν ξέρω πώς έρχεται η μουσική! Σε μία ώρα μπορώ να σου τα πω όλα, μετά αξιοποίησε τα εσύ!” μου είχε πει.

Ο Χατζιδάκις ήταν απρόβλεπτος, μας κάλεσε μία Πρωτοχρονιά και δεν βγήκε από το δωμάτιό του, ζήτησε συγνώμη, “κάποιες φορές μετακινούνται βουνά μέσα μου!”  

Τραγούδησα μόνο Χατζιδάκι, και μετά που έφυγε ασχολήθηκα με την δική μου σύνθεση!  Θυμάμαι κάποια φορά που με επαίνεσε γιατί είχα τραγουδήσει πάρα πολύ καλά και  στην συνέχεια μου είπε ότι το μεγάλο μου ταλέντο είναι στη σύνθεση!

 Όταν γράφω μουσική προσπαθώ να ακούσω τον στίχο με την φωνή του Γκάτσου μέσα μου…»

Ο Μάνος Χατζιδάκις διεύθυνε τους πρώτους του δίσκους την «Νυχτερινή Δοκιμασία» με την Φλέρυ Νταντωνάκη και «Της Ιστορίας το ποδήλατο» σε ενορχήστρωση Νίκου Κυπουργού και στίχους της Αγαθής Δημητρούκα.

Μιλήσαμε για το σήμερα. «Άψυχες οι φωνές των σόου! Δεν υπάρχουν συνθέτες!»  Ισίδωρος Πάτερος: «Η αισθητική και ηθική πάνε μαζί!» 

«Ελάχιστοι ψάχνουν τα κρυμμένα! Θα έπρεπε να ακούγεται ότι αξίζει!»

Ο Ορέστης ο 17χρονος γιος του θέλει να γίνει μουσικός! Συμμετέχει μάλιστα στα φωνητικά ενός τραγουδιού στον καινούργιο του δίσκο «Ποιος». Αξίζει να ακούσετε μαζί με το «Ποιος» και όλες τις συνθέσεις του μέχρι σήμερα. Έχουν άρωμα ποιητικής ελληνικότητας…

Οι δύο ώρες της εκπομπής κύλησαν σαν ένα λεπτό! Στην συνέχεια φάγαμε μαζί, μιλήσαμε… Είπαμε πολλά … Αξιαγάπητος, ευθύς, ειλικρινής άνθρωπος με σπάνια εντιμότητα και ήθος! Χάρηκα μέσα από την καρδιά μου που τον γνώρισα από κοντά!  Χωρίς ίχνος ναρκισσισμού, επίδειξης! Ποιητικά λιτός…  Απίστευτα σεμνός για το τόσο ταλέντο του!  Όλος ο τρόπος που μίλησε για τον Χατζιδάκι έδειχνε την μεγάλη του αγάπη για αυτόν! Πραγματική αγάπη! Και αυτό με έκανε να τον εκτιμήσω ακόμα πιο πολύ! 

Στην πορεία του μετά τον Χατζιδάκι έδειξε απίστευτη συνέπεια, σπάνια σεμνότητα. Δεν θέλησε να εξαργυρώσει σαν αρπακτικό τα πολύτιμα που έζησε. Με σοβαρά τιμήματα όπως φαντάζομαι για τον βιοπορισμό του…

Σε ευχαριστώ, Ηλία, για την εξαίσια φωνή σου και τις υπέροχες συνθέσεις σου αλλά και για την Μαγεία που μας μετέφερες από τον Χατζιδάκι και την μοναδική εκείνη  εποχή που κράτησες και τιμάς μες στην ψυχή σου και την τέχνη σου!

Ηλία Λιούγκο, σε ευχαριστούμε, και σε καλωσορίζουμε στην μεγάλη Οικογένεια του  NGradio! 

Συντάκτης: Μαρία Παπαϊωάννου

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%