Μαρία Παπαϊωάννου

O Πέτερ Χάντκε που μας μάγεψε με τα «Τα Φτερά του Έρωτα» κέρδισε το Νομπέλ Λογοτεχνίας του 2019! Και μόνο για το σενάριο της ταινίας αυτής του άξιζε το Νομπέλ!

today18 Οκτωβρίου, 2019

Background
share close

Ο διάσημος αυστριακός συγγραφέας, συνεργάτης του Βιμ Βέντερς, σεναριογράφος και σκηνοθέτης και ο ίδιος, βραβεύτηκε «για την επιδραστική δουλειά του που με γλωσσική εφευρετικότητα εξερεύνησε την ανθρώπινη εμπειρία»!

Να θυμηθούμε ταινίες από την συνεργασία του με τον Βιμ Βέντερς όπως: «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλντι», «The Wrong Move», «The Beautiful Days of Aranjuez». Καθώς και ταινίες που γύρισε ως σκηνοθέτης: το 1978 το «Left-Handed Woman» βασισμένο σε δικό του βιβλίο που έφτασε μέχρι το Φεστιβάλ των Καννών και το «The Absence» του 1982, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημά του, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Το 1985 γύρισε και το «The Stigma of Death» βασισμένο στο βιβλίο της Μαργκερίτ Ντιράς.

Το 1966 έγραψε το περίφημο θεατρικό του «Βρίζοντας το κοινό» και στην συνέχεια δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κλασικούς μοντέρνους του 20ού αιώνα.  

Πρωτοπόρος, απελευθέρωσε την γλωσσική του έκφραση μέσα  από τον τρόπο που κοιτάζει τον κόσμο: με τόλμη και πρωτοτυπία. 

Έγινε στόχος αμφιλεγόμενης κριτικής για την θέση που πήρε υπέρ των Σέρβων καταγγέλλοντας την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έγινε χριστιανός Ορθόδοξος.

Για το έργο του τιμήθηκε με τα Βραβεία Μπύχνερ (1973) και Κάφκα (1979).

Συντάκτης: Μαρία Παπαϊωάννου

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%