Μαρία Παπαϊωάννου

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης στον Ngradio

today1 Νοεμβρίου, 2019

Background
share close

Από την κλασική κιθάρα πέρασε στο τετράχορδο μπουζούκι το οποίο απογείωσε  συμμετέχοντας στο 90% της ελληνικής δισκογραφίας κάποιων δεκαετιών, με σπουδαίες συνεργασίες και πρώτες εκτελέσεις. Το συνθετικό του έργο μετράει μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 τραγούδια και δεκάδες στο συρτάρι!

Από τις δεκάδες ηχογραφήσεις του θα σταθώ προσωπικά στο θρυλικό «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» του Μάνου Λοΐζου αλλά και στο Ζεϊμπέκικο της Ολυμπιάδας του 2004 σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου με το μουσικό σύνολο 47 μπουζουκιών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που πλημμύρισε το Στάδιο με αυθεντικό ελληνικό ήχο, καθώς και στον ανεπανάληπτο Σκληρό Απρίλη του 45 του Μάνου Χατζιδάκι.

Καταξιωμένος ακαδημαϊκά δάσκαλος, με μεράκι και ενδιαφέρον για τους νέους μουσικούς (έχει γράψει έξι πολύτιμα βιβλία) αλλά και για την προστασία και διάδοση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης. Είναι αυτός  που έκανε αίτηση στην UNESCO για την αναγνώριση και ένταξη στην άυλη πνευματική μας κληρονομιά του μπουζουκιού -τρίχορδου και τετράχορδου- του μπαγλαμά και του τζουρά ως ελληνικών μουσικών οργάνων, απογόνων της αρχαίας πανδουρίδας (τρίχορδου)!

Η εκπομπή ξεκίνησε μέσα στην συγκινησιακή φόρτιση όλων μας από τον θάνατο του Γιάννη Σπανού αγαπημένου φίλου και συνεργάτη του στον οποίο και αφιερώσαμε πολλά αγαπημένα τραγούδια του… «Αξεπέραστο» τον χαρακτήρισε με μια λέξη, επισημαίνοντας και την σπάνια του ευγένεια!  Και του απηύθυνε στον ουρανό: «Σ’ αγαπώ Γιάννη»!

Ακούσαμε ιστορίες για τους μεγάλους μουσικούς που ερχόταν στο σπίτι του και έζησε από μικρός, τον Γαβαλά, τον Μπέμπη, την Γιώτα Λύδια, τον Αγγελόπουλο κ.α. αλλά και στιγμιότυπα από την συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος μεταξύ άλλων του είχε πει: «Να θυμάσαι πως μουσικός σημαίνει ταπεινότης!»

Η Μουσική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης τον έχει επανειλημμένα τιμήσει και είναι πάλι προσκεκλημένος εκεί για μια σειρά σεμιναρίων! Μας εξέφρασε την απογοήτευση του από την ελληνική πολιτεία για την αδιαφορία της σε κάθε προσπάθεια του να γίνει και στην Ελλάδα Μουσική Ακαδημία!

Μετά την εκπομπή φάγαμε όλοι μαζί στον σταθμό συζητώντας σαν να γνωριζόμασταν από πάντα… Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τουλάχιστον μια ακόμα εκπομπή!

Κρατώ αυτό που μας είπε για την έμπνευση: «Η έμπνευση έρχεται όταν γουστάρει εκείνη!» Κάτι θα ξέρει από την τεράστια εμπειρία τής αναμέτρησης του μαζί της!

Συντάκτης: Μαρία Παπαϊωάννου

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%