NGradio So good... like you
Η αγάπη είναι το πιο πολύτιμο ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά όταν πηγάζει από έναν άνθρωπο που δεν έχει εργαστεί με τον εαυτό του, που δεν έχει εξευγενίσει τα ένστικτά του και δεν έχει αναπτύξει αυτογνωσία, τότε μεταμορφώνεται σε κάτι επικίνδυνο. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά η ακαλλιέργητη αγάπη συχνά μεταμφιέζεται σε ένα είδος ευγενικού bullying. Είναι μια μορφή συναισθηματικής εξουσίας που, επειδή τυλίγεται στο πέπλο της λέξης αγάπη, μας κάνει να την ανεχόμαστε, ενώ στην πραγματικότητα μας στερεί την ελευθερία μας.
Αυτή η παθολογική μορφή σύνδεσης στηρίζεται σε μια σειρά από εκβιαστικούς κανόνες που λειτουργούν σαν αόρατα δεσμά. Ακούμε φράσεις όπως: «Αν μ’ αγαπάς, θα κάνεις αυτό που θέλω», «Αν μ’ αγαπάς, θα αλλάξεις την άποψή σου για να ταιριάζει με τη δική μου», «Αν μ’ αγαπάς, οφείλεις να με εξυπηρετείς σε κάθε μου απαίτηση» ή «Αν μ’ αγαπάς, θα ανέχεσαι την κακή μου συμπεριφορά μέχρι εξαντλήσεως». Αυτές οι προτάσεις δεν είναι εκδηλώσεις αγάπης, είναι προσπάθειες επιβολής και ελέγχου.
Το τραγικό είναι ότι αυτή η μορφή bullying μπορεί να προέρχεται από τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους: από γονείς, συντρόφους ή φίλους. Η ανοχή μας σε αυτές τις συμπεριφορές, με το πρόσχημα ότι «αγαπάμε τον άλλον», όχι μόνο δεν βοηθά την κατάσταση, αλλά κάνει τους ανθρώπους αυτούς χειρότερους. Τους μαθαίνουμε ότι η αγάπη είναι συναλλαγή και ότι ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι ένας αποδεκτός τρόπος να διατηρούν τις σχέσεις τους ζωντανές. Η έλλειψη ορίων από τη δική μας πλευρά, ουσιαστικά τους επιτρέπει να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ανωριμότητά τους.
Η πραγματική αγάπη λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Δεν έχει ανάγκη να κάνει θόρυβο, δεν χρειάζεται να εξουσιάζει, ούτε να καταρακώνει. Η αληθινή αγάπη είναι σαν τον ήλιο: φωτίζει τα πάντα με συνέπεια και σιωπή, χωρίς να απαιτεί αντάλλαγμα ή υποταγή. Η πραγματική αγάπη ισχυροποιεί τον άλλον, τον αφήνει να ανθίσει και σέβεται την προσωπικότητά του. Είναι ο φάρος που δείχνει το δρόμο, όχι η αλυσίδα που κρατά τον άλλο δέσμιο στις ανάγκες μας.
Η αγάπη που εμπεριέχει bullying είναι σαν ένα διαμάντι ακατέργαστο, το οποίο δεν έχει ακόμα την αξία ή τη λάμψη που υποτίθεται ότι έχει. Είναι μια αλήθεια που όλοι την αναγνωρίζουμε βαθιά μέσα μας, αλλά διστάζουμε να την ομολογήσουμε. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι ο σεβασμός είναι η προϋπόθεση για κάθε υγιή σχέση. Όταν σταματάμε να ανεχόμαστε τη χειραγώγηση, δίνουμε μια ευκαιρία τόσο στον εαυτό μας όσο και στους ανθρώπους που αγαπάμε να ωριμάσουν και να αναζητήσουν μια πιο καθαρή, πιο φωτεινή και πιο αθόρυβη μορφή επικοινωνίας.
Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης
Οι θεατές του TikTok Live αναλαμβάνουν το ρόλο των ραδιοφωνικών παραγωγών και κερνούν τις δικές τους μουσικές επιλογές! Παρουσιάζει η Άννα Μαρία Νικολαΐδου
close
22:00 - 23:00
Δευτέρα - Παρασκευή
23:00 - 23:59
Κάθε Σάββατο
15:00 - 16:00
Σάββατο & Κυριακή
17:00 - 19:00
Κάθε Σάββατο
19:00 - 20:00
COPYRIGHT 2020. NGRADIO
[give_form id=”125008″]
[give_form id=”123452″]
Σχολιάστε το άρθρο (0)