Στέλιος Νικολαΐδης

Είναι ψευδαίσθηση ότι γνωρίζουμε τον κόσμο, αφού γνωρίζουμε την προσωπική μας φούσκα-κόσμο!

today24 Φεβρουαρίου, 2023

Background
share close

Είμαστε κλεισμένοι μέσα σε μία φούσκα επιλογών από πρόσωπα, συνήθειες και μέρη τα οποία επισκεπτόμαστε! Όπως επίσης είμαστε κλεισμένοι μέσα στην προσωπική μας ανάπτυξη την οποία σταδιακά διευρύνουμε.

Έτσι λοιπόν έχοντες την ιδέα της σχέσης και της δύναμης της προσωπικής μας φούσκας υποθέτουμε ότι τα υπόλοιπα 11 εκατομμύρια που ζουν στην Ελλάδα πάνω κάτω είναι ακριβώς ίδια -ίσως με μικρές αποκλίσεις από την προσωπική μας φούσκα.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια! Τα άλλα 11 εκατομμύρια έχουν και αυτά την προσωπική τους φούσκα που έρχεται από το άτομο τους και μπορεί να φτάνει μέχρι τα 1000 και 2000 άτομα, ανάλογα με το ποιοι είναι, τι δουλειά κάνουν και τι επιλέγουν να έχουν μέσα στην προσωπική τους φούσκα. Τα άτομα όμως έχουν εντελώς διαφορετικές ιδέες, σκέψεις, απόψεις, επιθυμίες και τρόπους διασκέδασης και γνώσεις από εμάς!

Έτσι λοιπόν επειδή εμείς πιστεύουμε ότι κατανοούμε κάτι, ότι γνωρίζουμε κάτι, ότι αντιλαμβανόμαστε κάτι, θεωρούμε ότι και οι άλλοι το αντιλαμβάνονται, το γνωρίζουν, το πιστεύουν και το κατανοούν όπως εμείς.

Αυτό όμως είναι μια μεγάλη ψευδαίσθηση η οποία εντείνεται, διότι στην προσωπική μας φούσκα διαθέτουμε και άτομα λίγο διαφορετικά από τις απόψεις μας αλλά και από άλλες φούσκες.  Ασχέτως αν στον πιο στενό μας κύκλο έχουμε άτομα που συμφωνούν μαζί μας περίπου κατά 70%.

Έτσι πολλές φορές θυμώνουμε και δεν καταλαβαίνουμε γιατί η κοινωνία κινείται διαφορετικά από αυτά που πιστεύουμε εμείς, από αυτά που έχουμε καταλάβει, έχουμε μάθει και έχουμε αντιληφθεί. Τώρα πιστεύω να γίνεται κατανοητό γιατί συμβαίνει αυτό.

Αυτό είναι το φαινόμενο της ψευδαισθήσεις της φούσκας οικειότητας και ασφάλειας που δημιουργούμε για να είμαστε χαρούμενοι, να μπορούμε να εργαζόμαστε και  να νιώθουμε ασφαλείς.

Πολλές φορές δεν μπορείς να κατανοήσεις γιατί οι άνθρωποι αφού καταλαβαίνουν και βλέπουν όσα ξέρεις, βλέπεις και καταλαβαίνεις και εσύ, κινούνται διαφορετικά, ψηφίζουν διαφορετικά, μιλούν διαφορετικά, δεν αντιδρούν ή έχουν μία παράλογη απάθεια.

Τώρα ξέρεις το πρόβλημα. Το φαινόμενο αυτό είναι η φούσκα επιλογών που δημιουργούμε! Τα υπόλοιπα εκατομμύρια μέσα στην ίδια την χώρα σου, έχουν άλλες φούσκες Εφάπτεσαι με αυτές αλλά όχι τόσο ώστε να γνωρίζεις τι γίνεται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν, όταν είναι η περίοδος των εκλογών, τις φούσκες των συλλόγων, των υπαλλήλων των υπηρεσιών, αλλά και τις ατομικές φούσκες ώστε να επηρεάσουν την άποψη κάθε φούσκας και να μπορέσουν να εκλεγούν.

Τώρα ξέρεις ένα μεγάλο μυστικό: δημιουργείς μία ψευδαίσθηση για να μπορείς να είσαι ασφαλής, χαρούμενος, να εργάζεσαι και να ζεις φυσιολογικά μαζί με άτομα που είναι περισσότερο συμβατά με εσένα, και κατόπιν νομίζεις ότι ολόκληρος ο κόσμος μοιάζει με την φούσκα που με τα χρόνια έχεις δημιουργήσει.

Ο κόσμος έχει πολλές τέτοιες φούσκες Ατομικές, εργασιακές, κοινωνικές, θρησκευτικές και μίξεις απ’ όλα αυτά.

Κάνε την φούσκα σου όμορφη, μάθε περισσότερα πράγματα, νιώσε ασφάλεια, έχε χαρά και μην αγωνιάς γιατί ο κόσμος δεν σε καταλαβαίνει ή δεν καταλαβαίνει αυτά που καταλαβαίνεις εσύ. Ο κόσμος που πραγματικά υπάρχει, είναι μόνο ο κόσμος των κύκλων μέσα στη φούσκα που εσύ έχεις δημιουργήσει και επιλέξει. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζεις τον υπόλοιπο κόσμο της χώρας σου.

Για να το πάμε και λίγο πιο μακριά: το καλό είναι να γνωρίζεις τον εαυτό σου! Αυτός δημιουργεί τις συνθήκες ασφάλειας σου έτσι κι αλλιώς, και ό,τι μπορεί να γνωρίζει και να επεξεργαστεί με τα άτομα που επιλέγει.

Μόνο το τραγούδι σου, η τέχνη σου και η προσευχή σου μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο! Και αυτό γιατί όταν επιλέγονται από διαφορετικές φούσκες προσώπων, ομάδων κ.λπ., επηρεάζουν, είτε το ξέρεις είτε όχι.  

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%