Στέλιος Νικολαΐδης

Φαντασία: η ψυχική λειτουργία που εκδηλώνεται ως παραστατική λειτουργία της συνείδησης με βιολογική βάση στον ανθρώπινο εγκέφαλο

today31 Οκτωβρίου, 2020

Background
share close

Με τον όρο φαντασία νοείται η ψυχική λειτουργία που εκδηλώνεται ως παραστατική λειτουργία της συνείδησης και έχει την βιολογική της βάση στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Αποτελεί βασικό αντικείμενο έρευνας της κλασικής ψυχολογίας και κατέχει πρωτεύουσα θέση στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις νευροεπιστήμες. Βοηθά στην παροχή νοήματος στην εμπειρία και κατανόησης στη γνώση. Είναι θεμελιώδης λειτουργία, μέσω της οποίας οι άνθρωποι αναζητούν νόημα στον κόσμο και κατέχει ρόλο-κλειδί στη μαθησιακή διαδικασία. Με τη φαντασία δίνεται στο άτομο η δυνατότητα να ζωγραφίσει νέους κόσμους πέρα από τον χωροχρόνο.

Aφού η φαντασία σου είναι ο καθρέφτης της ψυχής σου, τότε έχεις κάθε δικαίωμα να σταθείς μπροστά του και να δεις τον εαυτό σου όπως θα ήθελες να είναι. Έχεις το δικαίωμα να δεις να καθρεφτίζεται σε αυτό το μαγικό καθρέφτη η έπαυλη που προτίθεσαι να αποκτήσεις, το εργοστάσιο που προτίθεσαι να διευθύνεις, η τράπεζα της οποίας θες να είσαι πρόεδρος, το επίπεδο ζωής που επιθυμείς. Η φαντασία σού ανήκει.

Χρησιμοποίησέ την! Όσο περισσότερο τη χρησιμοποιείς, τόσο αποτελεσματικότερα θα σε υπηρετεί. Η Φαντασία είναι το εργαστήρι του ανθρώπινου νου, όπου παλιές ιδέες και εδραιωμένα στοιχεία ανασυγκροτούνται σε νέους συνδυασμούς και αποκτούν νέες χρήσεις. Ξέρεις πως τα υλικά που θα χτίσεις τον συγκεκριμένο, κύριο σκοπό σου συναρμολογήθηκαν και συνδυάστηκαν στην φαντασία σου. Ξέρεις, επίσης, ότι η αυτοπεποίθηση, η πρωτοβουλία και η ηγεσία πρέπει να δημιουργηθούν στη φαντασία σου προτού γίνουν πραγματικότητα, γιατί στο εργαστήριο της φαντασίας σου είναι που θα βάλεις σε λειτουργία την αρχή της Αυθυποβολής, για να δημιουργήσεις αυτές τις απαραίτητες ικανότητες.

Το μάθημα περί φαντασίας θα μπορούσε να ονομαστεί και “άξονας” της μεθόδου, επειδή κάθε μάθημα οδηγεί σε αυτό και κάνει χρήση της αρχής στην οποία βασίζεται, όπως όλα τα τηλεφωνικά καλώδια οδηγούν στο τηλεφωνείο από όπου παίρνουν την ισχύ τους. Ποτέ δεν θα έχεις συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή, ποτέ δεν θα έχεις αυτοπεποίθηση, ποτέ δεν θα έχεις πρωτοβουλία και ηγεσία, εάν δεν δημιουργήσεις αυτές τις ιδιότητες στην φαντασία σου και δεις νοερά τον εαυτό σου να τις κατέχει.

Όπως η βελανιδιά αναπτύσσεται από το σπέρμα που κοιμάται στο βελανίδι, και το πουλί από το σπέρμα που κοιμάται στο αυγό, έτσι και τα υλικά σου επιτεύγματα θα φυτρώσουν από τα οργανωμένα πλάνα που δημιουργείς στη φαντασία σου. Πρώτα, έρχεται η σκέψη. Μετά, η οργάνωση της σκέψης σε ιδέες και πλάνα. Μετά, η μεταμόρφωση αυτών των πλάνων σε πραγματικότητα. Η αφετηρία, όπως θα παρατηρήσεις, είναι η φαντασία σου. Η φαντασία έχει ερμηνευτική και δημιουργική φύση. Μπορεί να εξετάσει γεγονότα, έννοιες και ιδέες, και να δημιουργήσει νέους συνδυασμούς και πλάνα από αυτά. Χάρη στην ερμηνευτική της ιδιότητα, η φαντασία έχει μία λειτουργία που εν γένει δεν τις αναγνωρίζεται. Ουσιαστικά, είναι η ικανότητα να συλλαμβάνει δονήσεις και κύματα σκέψης από εξωτερικές πηγές, όπως ο ραδιοφωνικός δέκτης συλλαμβάνει τα κύματα του ήχου.

Η αρχή λειτουργίας αυτής της ερμηνευτικής ικανότητας της φαντασίας ονομάζεται τηλεπάθεια, δηλαδή η μετάδοση σκέψης από τον έναν νου στον άλλον, σε μεγάλες ή μικρές αποστάσεις, χωρίς τη βοήθεια φυσικών ή μηχανικών μέσων. Η τηλεπάθεια είναι σημαντικός παράγοντας για τον μαθητή που ετοιμάζεται να κάνει αποδοτική χρήση της φαντασίας, επειδή το τηλεπαθητικό γνώρισμα της φαντασίας την κάνει να συλλαμβάνει διαρκώς κύματα και δονήσεις κάθε μορφής. Η αποκαλούμενη “αυθόρμητη κρίση” και το “ένστικτο” που ωθούν κάποιον να αποφασίσει για μια ορισμένη πορεία δράσης που δεν βρίσκεται σε αρμονία με τη λογική, είναι συνήθως αποτέλεσμα αδέσποτων κυμάτων σκέψης που συνελήφθησαν από τη φαντασία.

Ο πρόσφατα αναπτυχθείς ραδιοφωνικός εξοπλισμός μάς βοήθησε να κατανοήσουμε ότι τα στοιχεία του αιθέρα είναι τόσο ευαίσθητα και “ζωντανά”, που κάθε μορφής ηχητικά κύματα πετούν διαρκώς γύρω μας με αστραπιαία ταχύτητα. Αρκεί να κατανοήσεις πώς λειτουργεί ο μοντέρνος ραδιοφωνικός εξοπλισμός για να κατανοήσεις πώς λειτουργεί η αρχή της τηλεπάθειας. Τόσο καλά έχει εδραιωθεί αυτή η αρχή, χάρη στην ψυχολογική έρευνα, που διαθέτουμε άφθονες αποδείξεις ότι δύο νόες που συντονίζονται σωστά και αρμονικά μπορούν να εκπέμπουν και να λαμβάνουν σκέψη σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού εξοπλισμού. Σπανίως δύο νόες συντονίζονται τόσο καλά, ώστε να μπορούν να εκπέμψουν και να λάβουν αδιάσπαστες αλυσίδες σκέψεις, υπάρχουν επαρκή τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι συλλαμβάνονται μέρη της οργανωμένης σκέψης.

Η αρχή της τηλεπάθειας και ο νόμος της έλξης, μέσω των οποίων τα όμοια έλκουν τα όμοια, εξηγούν πολλές αποτυχίες. Εάν ο νους έχει την τάση να ελκύει από τον αιθέρα τις δονήσεις της σκέψης που εναρμονίζονται με τις κυριαρχικές σκέψεις ενός δεδομένου νου, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί ο αρνητικός νους, που έχει κολλήσει στην αποτυχία και δεν διαθέτει τη ζωοποιό δύναμη της αυτοπεποίθησης, δεν θα ελκύσει τον θετικό νου, που κυριαρχείται από σκέψεις επιτυχίας. Πολύ συχνά η φαντασία θεωρείται απλώς ως ένα αόριστο, ανεξιχνίαστο, απερίγραπτο “κάτι”, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πλάθει παραμύθια. Αυτή η δημοφιλής απόρριψη της δύναμης της φαντασίας καθιστά απαραίτητες αυτές τις, λιγότερο ή περισσότερο, αφηρημένες αναφορές σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της μεθόδου. Όχι μόνο το ζήτημα της φαντασίας είναι σημαντικός παράγοντας της μεθόδου, αλλά είναι και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα, όπως θα δεις όταν θα αρχίσεις να διακρίνεις πώς επηρεάζει όλα όσα κάνεις για να πετύχεις τον συγκεκριμένο, κύριο σκοπό σου. Θα δεις πόσο σπουδαίο είναι το θέμα της φαντασίας, εάν κάτσεις να συνειδητοποιήσεις ότι είναι το μοναδικό πράγμα στον κόσμο πάνω στο οποίο έχεις απόλυτο έλεγχο. Οι άλλοι μπορεί να σου στερήσουν τον υλικό πλούτο και να σε κλέψουν με χίλιους τρόπους, αλλά κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει τον έλεγχο και τη χρήση της φαντασίας σου. Οι άλλοι μπορούν να σου φερθούν ανέντιμα, όπως κάνουν συχνά. Μπορεί να σου στερήσουν την ελευθερία, αλλά δεν μπορούν να σου αφαιρέσουν το προνόμιο να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου όπως θες!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%