Στέλιος Νικολαΐδης

Φράσεις που όσο αθώες κι αν φαίνονται, καλό είναι να τις αποφεύγουμε!

today18 Νοεμβρίου, 2022

Background
share close

«Σου έχω ξαναπεί»

Όντως, μπορεί να το έχετε πει αρκετές φορές αυτό το κάτι που δεν εισακούστηκε. Μόνο που επισημαίνοντας το έτσι, σχεδόν υπονοείτε πρόβλημα στην αντίληψη του άλλου ή απλώς ανυπακοή. Βρείτε έναν καλύτερο τρόπο, ακόμη και παραστατικό για να θυμάται πάντα ο άλλος τι ακριβώς του ζητήσατε να κάνει ή να μην κάνει.

«Καλή τύχη»

Πρακτικά είναι σα να υπονοείτε ότι για να τα καταφέρει κάποιος σε μια δοκιμασία, μία επαγγελματική πρόκληση ή οτιδήποτε άλλο  απαιτεί σθένος και ικανότητες, θα πρέπει απλά να είναι τυχερός. Ότι δηλαδή μόνο η τύχη τον σώζει… Όχι πολύ ενθαρρυντικό, ακόμη κι αν το εκστομίζετε για να ευχηθείτε από καρδιάς σε κάποιον. Προτιμήστε το «ξέρω ότι έχεις όλα όσα χρειάζονται για να τα καταφέρεις, για να πετύχεις».

«Τουλάχιστον, εγώ ποτέ δεν θα…»

Είναι το σημείο που όλες οι αντιπαραθέσεις θυμίζουν παιδικό καβγά. Η χρήση του «εγώ» σε αντίστιξη με την κατάσταση που περιγράφετε, απλώς εκπέμπει αλαζονεία. «Εγώ είμαι ανώτερος από εσένα, εγώ είχα σκεφτεί κάτι που εσύ ποτέ σου γιατί δεν είσαι έξυπνος», προσθέστε ό,τι θέλετε. Προτιμήσετε το «δεν θα ήταν καλύτερα αν είχαμε κάνει αυτό ή το άλλο». Είναι ένας τρόπος να μη χαθεί το ομαδικό πνεύμα και να διατηρηθεί η ισότητα σε μια ομάδα.

«Ποιος νομίζεις ότι είσαι;»

Ο καθένας μπορεί να νομίζει ό,τι θέλει για τον εαυτό του και τις ικανότητες του, οι οποίες κρίνονται πάντοτε εκ του αποτελέσματος. Το προσωπικό όραμα του καθενός κινητοποιεί τα θέλω και τους στόχους του και εσάς δεν σας περιλαμβάνει όλο αυτό. Προτιμήσετε το «είσαι μέλος μιας ομάδας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις». Ωστόσο, αν πείτε κάτι τέτοιο, σιγουρευτείτε ότι τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς και δεν υπάρχουν μέλη πολλών ταχυτήτων, κάποια υπερπρονομιούχα και κάποια εξόχως αδικημένα.

«Δείχνεις κουρασμένος»

Λέγοντας σε έναν άνθρωπο ότι φαίνεται κουρασμένος μπορεί να μην εννοείτε τίποτα κακό. Το αντίθετο. Μπορεί να θέλετε να του δείξετε ότι συναισθάνεστε την κούρασή του. Δυστυχώς, όμως, οι κουρασμένοι αυτού του κόσμου συνήθως δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εξωτερική εμφάνιση, δεν συγκεντρώνονται εύκολα σ’ αυτό που κάνουν και ενδεχομένως δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε. Επισημαίνοντας το περί κούρασης, πρακτικά υπονοείτε όλα τα παραπάνω. Προτιμήστε το «είναι όλα καλά; Μήπως χρειάζεσαι λίγη βοήθεια;». Είναι πιο ανθρώπινο.

*

Συντάκτης: Στέλιος Νικολαΐδης

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Cinema - TV

Star Wars Reveals First Look at Fan-Favorite Character’s First Solo Series

ne of the newer additions to the Star Wars Universe is starring in a new limited series, and Marvel Comics has unveiled the first look. When Marvel regained the Star Wars comics license, it launched a new ongoing series from the all-star creative team of writer Jason Aaron and artist John Cassaday. One of the early issues introduced Sana Starros, the long-lost "wife" of Han Solo. Similar to Han Solo, Sana Starros slowly […]

today17 Νοεμβρίου, 2022

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%